Vizuelna umjetnost

Virtuelno posjetite najveća ostvarenja savremene arhitekture

Virtuelno posjetite najveća ostvarenja savremene arhitekture
Foto: N.N. | Najveća ostvarenja savremene arhitekture sada možete posjetiti virtuelno

Nakon što su se brojni muzeji i kulturni centri zatvorili i nakon što su mnogi od njih svoje sadržaje u potpunosti prebacili online, bilo je pitanje vremena kada će se isto dogoditi i s arhitekturom!

S obzirom na trenutnu situaciju koja, po svemu sudeći, još neko vrijeme neće biti pogodna za putovanje niti izlete, slavne građevine koje slove kao najveća ostvarenja svjetske arhitekture svim zainteresiranima odlučili su omogućiti tu opciju. Skratite svoje vrijeme i uživajte u , zasada virtuelnim, prikazima veličanstvene gradnje.

Zaha Hadid - MAXXI

Poznati nacionalni muzej umjetnosti 21. vijeka smješten je u rimskom naselju Flaminio, a gradnju potpisuje poznata svjetska arhitektica Zaga Hadid. Muzej je izgrađen na mjestu bivše vojne baze Montelo, a prostire se na nevjerovatnih 27 000 kvadratnih metara koje ispunjavaju spektakularni prostori i oblici.

Gaudi – Casa Batllo

Poznata kuća Batllo svoj dom pronašla je u Barseloni i pravo je remek djelo Antonija Gaudija, a posjetiti ju morate barem jednom u životu. Ova nevjerojatna građevina redizajnirana je 1904. godine po prepoznatljivom stilu kojeg krase neobični detalji, nepravilni ovalni prozori, kiparski oblici, rijetko ravne linije i šareni mozaici.

LEGO house

Nakon četiri godine izgradnje, velika LEGO kuća je otvorila svoja vrata u 2017. godini. Smještena u danskom gradu Bilundu, LEGO institucija zamišljena je kao zgrada u koju će posjetitelji dolaziti zbog arhitekture, ali i zbog LEGO atrakcija postavljenih u unutrašnjosti same zgrade. Iza samog dizajna stoji poznati arhitekt Bjarke, a napokon kuću možete detaljno pregledati – kako izvana tako i iznutra.

Kuća Fride Kahlo i Diega Rivere

Kuća poznatih umjetnika Fride Kahlo i Diega Rivere posvećena je očuvanju uspomena ova dva umjetnika, ali i proučavanju i analiziranju njihove umjetničke generacije. Ovu nevjerojatnu zgradu dizajnirao je Huan Ogorman,a predstavlja jednu od prvih funcionalističkih građevina u Latinskoj Americi. Građevina se zapravo sastoji od dvije odvojene kuće; jedna za Fridu i jedna za Diega, a međusobno su povezane - mostom.

Villa Savoye

Sagrađena između 1928. i 1931. godine, Le Corbusierova Villa Savoye pravi je primjer modernističke vile koja se smjestila na periferiji Pariza. Ova rezidencija privlači zaljubljenike u arhitekturu širom svijeta, a sve zbog istaknutih pet važnih arhitektonskih tačaka za konstrukciju; rješenje prizemlja; funkcionalni krov koji služi kao vrt i terasa; dostupan tlocrt; dugi vodoravni prozori; i slobodno dizajnirana fasada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije