BiH

"U drugoj polovini aprila MMF će BiH doznačiti oko 165 miliona €"

"U drugoj polovini aprila MMF će BiH doznačiti oko 165 miliona €"
Foto: N.N. | "U drugoj polovini aprila MMF će BiH doznačiti oko 165 miliona €"

​MMF želi da u ovim teškim vremenima izrazi svoju solidarnost sa narodom Bosne i Hercegovine, rekao je danas u Sarajevu Endru Džuel, rezidentni predstavnik Medunarodnog monetarnog fonda u Bosni i Hercegovini.

"Mi radimo onoliko brzo koliko je to moguće da pružimo pomoć u okviru Instrumenta za brzo finansiranje (RFI). Trenutno, očekujemo da ćemo u drugoj polovini aprila doznačiti oko 165 miliona evra kako bi pomogli vlastima da povećaju potrošnju za zdravstvo i finansiraju mjere za stabilizaciju ekonomije", rekao je Džuel.

Naglasio je da postoji i mogućnost da konačna doznaka bude veća od 165 miliona evra ukoliko Izvršni odbor MMF-a odluči da poveća limit za pozajmljivanje u okviru RFI.

"U ovom vremenu neizvjesnosti, valutni odbor CBBH predstavlja stub stabilnosti. Valutni odbor je dobro služio Bosni i Hercegovini više od dvije decenije, doprinoseći niskoj stopi inflacije, finansijskoj stabilnosti, i povjerenju u valutu. Svaki pokušaj da se devizne rezerve Centralne banke koriste u fiskalne svrhe bi narušio valutni odbor, predstavljao bi prijetnju po finansijsku stabilnost i rizik za nastanak značajnih inflatornih kretanja", pojasnio je Duel.

Rekao je da to znači da bi, pored ekonomske i humanitarne krize sa kojima se BiH sada suočava, imali i finanisjku krizu i krizu valute.

"Iz tog razloga, ukoliko se kompromituje aranžman valutnog odbora, MMF neće pružiti finansijsku pomoć Bosni i Hercegovinu u okviru Instrumenta za brzo finansiranje", rekao je Džuel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije