01. april  2020. 11.37  →  22.32 | Izvor: Tanjug, FoNet

Ćuprija: Zaraženo devet medicinskih radnika, jedan lekar umro, oboleo i direktor bolnice

ĆUPRIJA -

Generalni direktor Opšte bolnice u Ćupriji dr Slobodan Gajić pozitivan je na virus korone, potvrđeno je večeras Tanjugu u toj ustanovi.

Gajić je prevezen u Beograd u Kliničko bolnički centar "Dragiša Mišović".

Pre nego što je saznao da je zaražen, Gajić, je lokalnoj televiziji "Pomoravlje" izjavio da je devetoro zdravstvenih radnika Opšte bolnice, lekara i medicinskih sestara - tehničara zaraženo, a da 26 čeka rezultate.

Jedan lekar je preminuo od posledica zaraze.

"Inficirani lekari i medicinske sestre - tehničari, zaraženi su kontaktom van bolnice", rekao je Gajić ćuprijskoj TV Pomoravlje.

On je precizirao da je na lečenju u KBC "Dragiša Mišović" i KBC "Zemun" troje lekara, dok je jedan lekar u kućnoj izolaciji.

Dvoje medicinskih tehničara - sestara takođe su na lečenju u beogradskim klinikama, a ostali su na kućnom lečenju i pod nadzorom.

Preminuli lekar je iz Paraćina, radio je na Odeljenju urologije Opšte bolnice u Ćuprije i imao je srčano vaskularnih problema.

"Prema osobama koje su bile u kontaktu sa zaraženima preduzete su mere, uzeto je 26 bioloških uzoraka i očekuju se rezultati", rekao je Gajić i dodao da te osobe "nemaju zdravstvenih tegoba i osećaju se dobro".

"Većina inficiranih lekara i sestara tehničara, u epidemiološkoj anketi se izjasnilo da su se zarazili kontaktom van bolnice, u kontaktu sa povratnicima iz inostranstva ili mestima koja nemaju veze sa zdravstvenom ustanovom", rekao je Gajić.

Testiranje medicinara i dezinfekcija bolnice

Opštinski štab za vanredne situacije Ćuprije, doneo je večeras odluku da se svi zaposleni u Opštoj bolnici, Domu zdravlja i Zavodu za javno zdravlje (ŽJZ) u tom gradu testiraju na korona virus, a bolnica i Dom zdravlja kompletno dezinfikuju.

Sednicom je predsedavao komadant štaba i predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić.

"Ova mera je direktna posledica sve jasnije indicije da je većina od devetoro zdravstvenih radnika Opšte bolnice koji su zaraženi korona virusom zaražena van radnog mesta", navodi se u odluci objavljenoj na sajtu opštine.

Odlučeno je i da se ne tretiraju kao do sada samo medicinari koji su u neposrednom kontaktu sa zaraženim pacijentima, već da se sveobuhvatnim tretiranjem obezbedi puna funkcija ove tri zdravstvene ustanove.

Štab je preporučio ŽJZ da izvrši dezinfekciju kompletne Opšte bolnice i Doma zdravlja.

Članovi štaba pohvalili su zaposlene ovih ustanova, uz ocenu da su izuzetno odgovorni, požrtvovani i stručni, pravi heroju ovog teškog trenutka i da se zbog njih donosi ova odluka.

Tagovi
Srodne vesti