Novinarska udruženja: Povući zaključak vlade o informisanju, uvodi se cenzura

Nezavisno društvo novinara Vojvodine zahteva od Vlade Srbije da pod hitno razjasni konfuziju koju je unela u javnost donošenjem Zaključka kojim se navodno reguliše borba protiv dezinformacija u vreme pandemije kovida-19, a za koji medijska zajednica i javnost Srbije otvoreno sumnjaju da je reč o pokušaju uvođenja cenzure javnog informisanja.
Novinarska udruženja: Povući zaključak vlade o informisanju, uvodi se cenzura
Foto: 021.rs
U pravnom sistemu Republike Srbije, kažu u NDNV, već postoje mere kojima se može ograničiti sloboda izražavanja zarad sprečavanja širenja lažnih vesti i dezinformacija. 
 
U NDNV naglašavaju da je očekivano da nadležni državni organi, primenom postojećih zakonskih rešenja, krenu u borbu protiv lažnih vesti i dezinformacija, a ne da Vlada donosi poseban Zaključak. 
 
"Da stvar bude čudnija, tim Zaključkom Vlada je za obaveštavanje javnosti o stanju i posledicama pandemije ovlastila isključivo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19. Sada se postavlja pitanje šta to znači? Da li mediji mogu da objavljuju istinite informacije, do kojih su došli istraživačkim radom, a koje nisu saopštene od strane Kriznog štaba? Ili će se - apsurdno - sve informacije do kojih mediji dođu iz drugih izvora a ne od Kriznog štaba smatrati netačnim i neproverenim? Na osnovu čega je uvedena pretpostavka da su tačne samo one informacije koje dolaze od Kriznog štaba, dok informacije iz drugih izvora nisu tačne ili su neproverene, bez obzira da li odgovaraju činjenicama ili ne", navode u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine.
 
Da konfuzija bude veća, Vlada navodi i da za prenošenje obaveštenja datih od strane neovlašćenih osoba, postoji mogućnost primene propisa koji se odnose na odgovornost i pravne posledice za širenje dezinformacija u periodu vanrednog stanja. 
 
"Ako postoji samo mogućnost, da li to znači da će nadležni organi moći arbitrarno da odlučuju kada će primenjivati propise? Drugim rečima, otvara se mogućnost da novinari mogu da odgovaraju zbog krivičnog dela Izazivanje panike i nereda, samo zbog toga što informacija, iako je istinita i odgovara činjenicama, nije dobijena od Kriznog štaba. Na ovaj način Krizni štab bi mogao postati organ koji bi imao mogućnost da filtrira informacije koje će dolaziti do građana, a građani bi ostali uskraćeni za primanje tačnih, sveobuhvatnih i pravovremenih informacija, putem medija", poručuju u NDNV.
 
NDNV ukazuje na to da centralizovano informisanje nije informisanje, već cenzura, te da javni interes pre svega podrazumeva kontrolu vlasti - a koja se ovom uredbom apsolutno onemogućava. 
 
"Potpuno je nedopustivo da bilo koja vlast preuzme monopol na istinu. Uzurpiranje istine izuzetno je opasno, jer vlast čini nedodirljivom, a građane lišava svih prava. Da nije nešto što nam se zaista dešava, ličilo bi na orvelovsku fikciju. Reč je o flagrantnom kršenju Ustava Srbije i Evropske konvencije o ljudskim pravima. NDNV smatra da je licemerno urušavanje civilizacijskih standarda pravdati borbom protiv dezinformacija. Ta borba moguća je u okviru važećeg pravnog sistema. Nažalost, ona neće biti moguća samo u sistemu u kojem jedino vlast može da određuje šta je istina", zaključuju u NDNV.
 
UNS: Postiže se obrnut efekat, povući zaključak
 
Udruženje novinara Srbije pozvalo je Vladu Srbije da povuče Zaključak o informisanju u vreme pandemije COVID-19, kojim se zabranjuje kriznim štabovima opština i gradova da daju informacije u vezi sa zdravljem stanovništva, kazao je predsednik UNS-a Vladimir Radomirović. 
 
Radomirović je za Betu kazao da bi "ovakav zaključak Vlade i praksa koja bi nastala ako se primeni dovela do povećanja neproverenih informacija i širenja straha među građanima i imala bi obrnut efekat od onoga što se navodi u zaključku".
 
"Svako centralizovanje davanja informacija kao neminovnu posledicu ima širenje informacija iz drugih izvora, tako da i lično pozivam Vladu da što pre stavi ovaj zaključak van snage i da omogući svim zdravstvenim radnicima da mogu da daju izjave medijima", kazao je Radomirović.
 
On je rekao da "ako Vlada smatra da zdravstvene institucije nisu dovoljno obučene da daju izjave novinarima može da obezbedi stručne ljude koji će davati izjave u ime tih zdravstvenih institucija".
 
Govoreći o medijskom praćenju epidemije koronavirusa u Srbiji, Radomirović je istakao da brzo širenje lažnih vesti preko društvenih mreža govori da građani nemaju poverenja u novinare i u medije.
 
NUNS: Narušavaju se prava, krizni štab postaje centralni cenzor
 
Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Željko Bodrožić ocenio je da se Zaključkom Vlade narušava Ustavom garantovano pravo na potpuno i blagovremeno obaveštenje o pitanjima od javnog značaja i Krizni štab postaje nekakva centralna cenzorska služba, koja ograničava i uskraćuje protok informacija ka javnosti.
 
"U uslovima epidemije koja je raširena na sve strane pogrešno je lokalnim i okružnim štabovima ili predstavnici zdravstvenih ustanova zabraniti da direktno, preko lokalnih medija plasiraju važne i proverene informacije i obavezati ih da čekaju proveru i dozvolu centralnog Kriznog štaba", izjavio je Bodrožić za agenciju Beta.
 
Dodao je da će tako građani van Beograda ostati uskraćeni za neophodne informacije i podatke ili će ih dobiti sa zakašnjenjem, što obesmišljava pravovremeno informisanje javnosti.
 
"Ako lokalni mediji ostanu bez relevantnih izvora i sagovornika, oni ne samo da neće moći da pravovremeno i tačno informišu, već neće moći ni da demantuju dezinformacije koje se svakim danom šire društvenim mrežama", rekao je predsednik NUNS-a.
 
Fondacija Slavko Ćuruvija: Ukida se medijsko izveštavanje
 
Slavko Ćuruvija fondacija danas takođe zahteva od Vlade Srbije da omogući blagovremeno informisanje svih građanki i građana u lokalnim sredinama u Srbiji o pitanjima vezanim za situaciju sa pandemijom novog koronavirusa.
 
Svojim zaključcima, kažu u Fondaciji, Vlada ne bi smela ni da ograničava novinarska istraživanja, kao ni društveni dijalog o pandemiji, njenim posledicama i stavovima o upravljanju trenutnom krizom.
 
"Zaključak Vlade Srbije kojim se kao jedini izvor informacija o pandemiji određuje Krizni štab, praktično ukida medijsko izveštavanje, a medijima dodeljuje ulogu razglasa isključivo onih informacija i stavova koje Vlada sama želi da pruži građanima. Dosledna primena Zaključka onemogućava novinare da proveravaju istinitost i relevantnost informacija koje saopštava Krizni štab. Istovremeno, Vlada suspenduje Ustav Srbije i međunarodne konvencije koje su garanti ljudskih prava, pa i prava na slobodu informisanja", navode u fondaciji Slavko Ćuruvija.
 
Fondacija smatra da su Zaključkom Vlade posebno ugroženi građani u 174 opština i gradova u Srbiji, čiji su novinari i do sada imali problema u dolaženju do informacija o stanju i merama borbe protiv pandemije u lokalnim sredinama.
 
"Centralizovanjem informisanja u svim lokalnim zajednicama, Vlada dodatno ugrožava ne samo blagovremeno i tačno informisanje o lokalno značajnim problemima već potencijalno dodatno opterećuje Krizni štab, koji, pored osnovnog posla sprovođenja mera protiv pandemije, praktično čitav rad treba da usmeri na odgovaranje na pitanja više stotina medija iz čitave Srbije. Podsećamo Vladu da je upravo nedostatak pravovremenih i proverenih informacija najplodnije tlo za bujanje lažnih vesti i dezinformacija. Vlada ne bi smela da zaboravi ni da su u demokratskom društvu i ona sama i Krizni štab predmet kontrole javnosti. U suprotnom, postavljamo pitanje kakva bi danas bila situacija sa pandemijom da su zvanični stavovi bili jedini izvor informacija u vreme kada je kovid 19 bio najsmešniji virus na svetu i kada je građanima savetovano da idu u šoping u Milano", zaključuju u fondaciji Slavko Ćuruvija.
 
Kisić Tepavčević: Ideja da uvek delujemo sinhronizovano
 
Odgovarajući danas na pitanje o Zaključku Vlade Srbije u vezi sa izveštavanjem građana o virusu korona, zamenica direktora Instituta "Batut" i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević rekla je da "nikome nije zabranjeno da prenosi informaciju".
 
"Sve informacije koje se dobijaju na nivou lokalnih samouprava dobijaju se od kolega, oni jesu početni izlaz svih informacija. Međutim, ne samo u vanrednom stanju, ideja nam je da uvek sinhronizovano širimo informacije. Nikome nije zabranjeno da prenosi informaciju, ali zaista sad delujemo kao tim i želimo u nultom vremenu da podelimo informacije", rekla je Kisić Tepavčević.
  • Petar Peric

    02.04.2020 04:04
    Lazne vesti
    A vi biste malo da se igrate i širite paniku kod građana a da zato ne odgovarate e pa neće moći.
    Do sada ima veći broj uhapšenih nego preminulih i to govori o velikoj neozbiljnosti.
    Do sada je mogao svako da pipe pta hoće ali pošto je to počelo da ugrožava stabilnost i bezbednost države više neće moći pa vi kukajte koliko hoćete.
  • ntn

    01.04.2020 18:28
    Neka, neka
    Da vidite kako je nama!
  • BozaB

    01.04.2020 16:43
    Ovo smeta samo onima koji bi da sire paniku i nikome vise.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.