Mali: Isplata minimalca od 1. maja, građanima 100 evra nekoliko nedelja nakon vanrednog stanja

Ministar finansija Siniša Mali kaže za RTS da će paket ekonomskih mera za pomoć privredi biti 50 odsto budžeta države Srbije.
Mali: Isplata minimalca od 1. maja, građanima 100 evra nekoliko nedelja nakon vanrednog stanja
Foto: 021.rs
Na jučerašnjoj konferenciji za medije predstavljen je ekonomski program kojim će država pomoći privredu sa 5,1 milijardom evra. Prema rečima ministra, reč je pomoći koja je u visini 11 odsto bruto drštvenog proizvoda Srbije.
 
Navodi da će naknadu za minimalac dobiti 900.000 preduzetnika - krojači, fizeri, taksisti.
 
"Mi ćemo, ako nemate prihode, isplatiti tri minimalne zarade počevši od 1. maja, to je oko 90.000 dinara pomoći za svakog od njih. Sva preduzeća koja žele da budu deo programa ne smeju da otpuste više od 10 odsto zaposlenih koje su imali 15. marta", ističe ministar finansija.
 
Prema njegovim rečima, jedan od najvećih zahteva preduzetnika je bio da ih država oslobodi plaćanja poreza i doprinosa.
 
"Ne morate sada da plaćate poreze i doprinose, država će da plati. Ako nemate za neto, država će da plati minimalac", ističe Mali.
 
Objašnjava da će država novac uplatiti na novi, namenski račun preduzeća, ali direktno radnicima.
 
"Neplaćanje poreza i doprinosa je 161 milijarda dinara je manje novca u budžetu. Mi ćemo to morati da nadomestimo, ali ceo paket je i napravljen da najveći teret krize preuzme država. Vi ćete dobiti novac od nas samo da uz što manje posledica izađemo iz krize", ističe ministar.
 
Kada je reč o pomoći građanima od 100 evra, Mali je rekao da će građani taj novac dobiti na račun nekoliko nedelja nakon ukidanja vanrednog stanja.
 
Sloga: Pare potrebne odmah
 
Sindikat "Sloga" saopštio je da umesto opštih fraza i obećanja koja su data juče prilikom predstavljanja paketa ekonomskih mera, očekivale su se konkretne mere koje će se sprovoditi odmah, zato što je to neophodno Srbiji. 
 
"Privredi treba pomoći odmah, a ne u junu ili nakon prestanka pandemije. Ukoliko se odmah ne ubrizga novčana pomoć domaćoj privredi kako bi isplatila zarade radnicima, sledi nam socijalna katastrofa sa nesagledivim posledicama, jer ljudi ne žive od vazduha i obećanja", navodi Sloga.
 
U ovom sindikatu dodaju da najavljeni paket mera ima sadržinu predizbornog političkog marketinga u vidu isplate 100 evra po glavi punoletnog stanovnika, "koja se može protumačiti isključivo kao otvorenu kupovinu glasova za izbore koji će se održati po završetku pandemije". 
  • Goran

    08.05.2020 22:14
    Ja sam radio puno radno vreme tokom vanrednog stanja.Moj poslodavac mi nije dao llatu za to vreme .Sada mi prosledjuje minimalac od drzave a na platu kaze da nemam pravo. Da li je ovo normalno i koga tu drzava pomaze?
  • Tanja Lazovic

    06.05.2020 16:17
    Komentar
    Sramota dragi moji.Em jadni minimalac em ga cekamo vec deset dana i ko zna koliko cu Jos.Cekala sam sto evra odmah po vanrednom stanju ali sipak,i to vi pričekati.....
  • Sladja

    02.05.2020 20:27
    Da li je realno
    Radim u mesari putujem 20 kilometra za vreme vadrednog muz me doveze pa se vrati kuci pa posle osam sati rada dodje po mene, samo za benzin radim ceo mesec a gazda mi najverovatnije nece dati dodatnu platu. Ja imam troje dece a trosak he veliki. Da li je uredu sad kad nema prevoz da idem u minus, drzava pomogla mom gazdi iako ima ogroman profit vise nego pre vadrednog stanja tj.kome je drzava pomogla? Meni nijje a ja se izlazem riziku da se zarazim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.