Kako je novosadska Računarska gimnazija Smart prilagodila rad za onlajn nastavu

U vreme izolacije i rada od kuće, škole su primorane da nastavu organizuju kako znaju i umeju.
I dok se sistem još uvek prilagođava novinama koje je donelo vanredno stanje, postoje škole koje su ovu situaciju dočekale spremne. Jedna od njih je novosadska privatna Računarska gimnazija Smart.
 
U poređenju i sa inostranim privatnim školama i fakultetima, jedna je od retkih škola u regionu gde se nastava održava uživo, putem Interneta. Kako ovo funkcioniše za 021 objašnjava direktorka gimnazije Smart Jelena Desnica.
 
"Prvo smo analizirali i pripremili infrastrukturu"
 
Prateći situaciju u regionu, pre svega u Italiji i Španiji, škola je još 9. marta počela da priprema infrastrukturu za sprovođenje nastave od kuće. 
 
"Analizirali smo postojeće aplikacije na tržištu, poznavanje i iskustva u korišćenju tih aplikacija kod naših korisnika, a to su učenici i profesori. Za korišćenje smo odabrali onu za koju se 95 odsto učenika izjasnilo da je već koristilo, kao i 70 odsto nastavnika. Dakle, predstojala nam je obuka za nastavnike u formiranju grupa, snimanju časova, upravljanju alatima za kontrolu časa", priča Jelena Desnica.
 
Postoje i druga, možda bolja softverska rešenja, ali se škola zbog brzine, praktičnosti, a najviše najveće kontrole koju nastavnik ima na času, opredelila za Skype for Business. 
 
"Takođe, mi smo ovaj paket već imali instaliran na 250 laptopova, za sve učenike i nastavnike. Opremili smo fizičare i matematičare grafičkim tablama, a pritom su nam i naši đaci pomogli ustupivši svoje grafičke table, na čemu im se zahvaljujemo. Ostale smo dokupili. Ona omogućava nastavniku da olovkom piše zadatak koji učenici gledaju na svom monitoru, uživo su prisutni za vreme časa i slušaju objašnjenje nastavnika, mogu i da ga vide, postavljaju pitanja", naglašava Desnica.
 
Za svakog profesora pripremljen je laptop koji su dobili za rad od kuće. Svakom nastavniku uplaćen je i internet od kuće. Što se učenika tiče, oni svakako prvog dana u septembru od škole dobiju po laptop kao sredstvo za rad sa instaliranim legalnim softverom za rad i programiranje. 
 
"U Smart gimnaziji nastava i inače već 11 godina funkcioniše tako da nastavnik svoj čas u učionici održava koristeći Smart table, te je obavezan da svoj čas pripremi u elektronskoj formi i sačuva sve kako je rađeno za vreme časa, na učeničkoj platformi kojoj deca pristupaju od kuće. U ovoj situaciji nam je to uveliko olakšalo pripreme, jer su nastavnici svoje časove već imali spremne, samo smo preneli da nastavu održavamo uživo putem interneta sa svojim učenicima. Jedino prilagođavanje smo imali u planiranju nadoknade prethodne obustave, koju smo takođe već uneli u operativne planove", priča direktorka Smart gimnazije. 
 
Nastava od kuće zvanično je počela 13. marta. Upisuju se odsutni učenici u elektronski dnevnik, ne gube se časovi.
 
O svemu je rukovodstvo škole obavestilo i nadležnu školsku upravu i prosvetnu savetnicu koju su, kaže Desnica, pohvalili sistem i uzeli ga u razmatranje za mogući budući pilot projekat.
 
Časovi se održavaju radnim danima uživo, po rasporedu od devet do 15 časova, svi su umreženi, učenici vide i čuju svoje nastavnike, vide njihov ekran, ali i obrnuto - nastavnici vide učenike, čuju ih i vide njihove ekrane.
 
"Nastava se održava redovno, kao i dopunska nastava. Čak su i neke sekcije (programiranje i preduzetništvo) nastavile s radom. Koristimo i druge aplikacije za testiranje, kontrolne i pismene zadatke uživo, a putem kamera se i usmeno odgovara, gde je učenik ispred laptopa i potpuno ga nastavnik vidi i čuje, kao i ostali učenici. Mogućnost prepisivanja je minimalna, a šaputanje se jasno čuje - tako da ima naravno i smešnih situacija. Trudimo se da atmosfera bude vedra, ali radna. Njihova duhovitost je bezgranična, dobrodošla, a ovakav vid komunikacije je njima blizak i oduševljeni su angažovanjem svojih nastavnika, kao i roditelji", pojašnjava direktorka Smart gimnazije.
 
Nastavnici programerskih i računarskih predmeta posebno prate projekte koje učenici rade, a svi časovi se snimaju i sačuvaju na učeničkoj online platformi odmah nakon svakog časa. Učenici sa svojim šiframa mogu neograničeno da pristupe svakom času. 
 
Tokom časova, učenici mogu da postave pitanje, putem kamere, samo uključivanjem mikrofona, u posebnom "čet" prozoru zajedničkom za celu grupu ili ako žele odvojeno u direktnom prozoru, nasamo sa nastavnikom.
 
"Sve se ocenjuje, aktivnost, domaći zadaci, kontrolni, usmeno odgovaranje, prezentacije, projekti. Ono što je iznenađujuće, učenici imaju utisak da su ovako više skoncentrisani, samim tim im je naravno i napornije, dok je ČOS  i dalje omiljen čas za anegdote, ali i predloge i sugestije", navodi Desnica.
 
Više od 95 odsto zadovoljnih
 
Nakon prve nedelje, sprovedena je evaluacija anketiranjem, učenika, nastavnika i roditelja. 
 
"Dobili smo odlične predloge, sugestije, ali i iskazanih 95 odsto zadovoljstva svih anketiranih. Najveći problemi su lokalnog karaktera - kada učenik ima loš kvalitet interneta, na šta nas upozore roditelji, te nastavnici imaju razumevanja ili u jednom slučaju kada je bio nedostatak struje. Ukoliko zbog tehničkih poteškoća i smetnji za kvalitetno održavanje nastave ne može da se održi čas, on se kasnije nadoknadi", navodi naša sagovornica.
 
 
Prve mejlove zahvalnosti, kaže ona, poslali su roditelji koji primaju hemoterapiju ili u kući imaju članove porodica koji su zbog onkoloških oboljenja visokorizična grupa. 
 
"Zahvalni smo i svim roditeljima na strpljenju i saradnji jer smo i njih uključili da ukoliko su kod kuće, malo 'bace pogled' da bude sve kako treba za vreme časa. Najviše smo, ipak, oduševljeni učenicima jer najveći broj njih je aktivan, odgovoran, komentari su primereni, deca su svesna situacije i na vreme ispunjavaju svoje obaveze. Naravno ima i onih koji bi da 'eskiviraju školu', ali toga je bilo i u redovnoj nastavi", priča Jelena Desnica.
 
Besplatne pripreme iz matematike za sve osmake iz Novog Sada i okoline
 
Vikendom se u Smart gimnaziji od februara održavaju besplatne pripreme iz matematike. 
 
Dva časa subotom i dva časa nedeljom za zainteresovane učenike za upis u gimnaziju, gde se kao jedan od uslova za upis polaže poseban prijemni ispit iz matematike. Pripreme su se održavale u učionicama sa 20 mesta, koliko je i maksimalan broj učenika u Smart odeljenjima. Radi se u četiri grupe.
 
Pripreme za osmake takođe se sprovode uživo i onlajn.
 
"Prelaskom na live online pripreme otvorili smo vrata svim zainteresovanim osmacima sa teritorije Novog Sada i okoline, dokle god kvalitet Internet signala to bude dozvolio. Uvideli smo da je, nažalost, sa ovim virusom veliki broj osmaka onemogućen da pohađa pripreme u svojim školama, čak i privatno,  te smo odlučili da pomognemo koliko možemo. Da bi se neki učenik osmog razreda pridružio našim besplatnim online pripremama, potrebno je da ima kompjuter, običan Skype, svesku, pribor i Zbirku zadataka za polaganje završnog ispita iz matematike. Mikrofon i kamera su takođe poželjni, što imaju svi koji koriste laptop", zaključuje direktorka Smart gimnazije Jelena Desnica.
 
 
Svi zainteresovani mogu da se jave na kontakt brojeve telefona: 021/300 4302; 065/4728211 ili mejlom na gimnazija@smart.edu.rs.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti