NBS ograničila isplate penzionerima na 80.000 dinara mesečno zbog zloupotreba

Narodna banka Srbije odlučila je da olakša isplate novca sa dinarskih i deviznih računa građanima od 65 i više godina tokom zabrane kretanja na javim mestima, tako što će, uz jednokratno ovlašćenje koje ne mora da bude overeno, moći da im se isplati u jednoj banci najviše do 80.000 dinara, kako bi se umanjio rizik od prevara.
NBS ograničila isplate penzionerima na 80.000 dinara mesečno zbog zloupotreba
Foto: Pixabay
Instrukcija se, takođe, odnosi na način izdavanja platnih kartica najstarijim građanima tokom trajanja vanrednog stanja, a primenjuje se i na lica mlađa od 65 godina u slučaju reizdavanja platne kartice kojoj je istekao rok važenja, saopšteno je iz NBS.
 
Prema odluci NBS, banka je dužna da korisnicima omogući raspolaganje novcem na dinarskom ili deviznom računu, a isplate može da izvrši ili u prostorijama banke ovlašćenom licu ili isplatom na kućnu adresu korisnika u saradnji sa Poštom.
 
Ovlašćenje može biti u formi koju utvrdi banka ili u slobodnoj formi, ali mora obavezno da sadrži podatke koje je utvrdila NBS, ne mora da bude overeno kod notara, a ovlašćeno lice je dužno da banci stavi na uvid svoja, kao i lična dokumenata korisnika.
 
Korisnik može da zatraži isplatu novca pozivom banke i preko imejla, SMS-a ili korišćenjem naloga elektronskog ili mobilnog bankarstva, pri čemu je dužan da navede broj računa i iznos novčanih sredstava koji bi mu bio isplaćen na jedan od navedenih načina za koji se opredeli.
 
Radi sprečavanja prevarnih radnji i zloupotreba, banka je dužna da kontaktira korisnika i da proveri da li je zatražio isplatu novca u telefonskom razgovoru koji se snima.
 
Imajući u vidu rizike od zloupotreba, kao i bezbednosne rizike u vezi sa transportom novčanih sredstava na kućnu adresu, korisniku se može u jednoj banci mesečno najviše isplatiti iznos u gotovom novcu koji nije veći od 80.000 dinara.
 
Pored isplate gotovog novca sa računa, korisnik može banci da podnese i nalog za prenos novčanih sredstva, na primer s njegovog deviznog računa na dinarski, a takav nalog može dati banci i preko ovlašćenog lica.
 
Što se tiče načina izdavanja i reizdavanja platnih kartica u periodu trajanja vanrednog stanja, korisnik se može banci obratiti da mu izda platnu karticu na isti način kao i za isplatu sredstava sa računa, bilo dostavom kartice na kućnu adresu, bilo preko ovlašćenog lica sa izričitim ovlašćenjem. Ako se korisnik opredeli sa dostavu na kućnu adresu, banka je dužna da karticu pošalje preporučenom poštom.
 
Iz NBS posebno ističu da banke, Pošta i druga lica ne mogu korisnicima naplatiti naknade i druge troškove za usluge navedene u ovoj instrukciji.
  • @Bubi

    01.04.2020 14:02
    1. Manje od trećine penzionera prima penziju preko tekućeg računa u celoj Srbiji i kada se to racspodeli na banke slika izgleda malo drugačije. 2. Dosta penzionera plaća karticom. 3. Da li si video kako se penzioneri ponašaju nedjeljom ujutro u radnjama? Nose maske, rukavice ko ima i drže rastojanje. 4. Da li su penzioneri masovno šetali po keju i igra li košarku i fudbal po igralištima za vikend?
  • Bubi

    01.04.2020 09:37
    @Penzioner
    I onda se 2 puta mesečno 1.700.000 penzionera nađe od 7-10 u bankama?
    Neće to valjati.
  • LoKaLnO TaNdRkAlO

    01.04.2020 09:36
    opa
    Opa. Penzioneri "DOBROVOLJNO" finasiraju nekoga ili nešto!

    Čekam samo da pročitam u nekom naslovu da se ponovo otvara Dafiment ili Dafinent (nisam siguran u ime) Banka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bitkoin pao na 62.700 evra

Bitkoin je danas u 15.15 časova na najvećoj svetskoj berzi kripto valuta Bajnens pao za jedan odsto na 62.700,27 evra.