U Los Anđelesu prodavnice oružja u istoj grupi kao i apoteke i trgovine hrane

Okrug Los Anđeles ponovo otvara za građane prodavnice oružja, nakon što ih je savezni memorandum podveo pod "osnovne" poslove.
U Los Anđelesu prodavnice oružja u istoj grupi kao i apoteke i trgovine hrane
Foto: Pixabay
Šerif Aleks Vilanueva zatvorio je prodavnice prošle nedelje, ali je promenio odluku u ponedeljak, tvrdeći da prati savezne smernice. Zatvaranje prodavnica u okrugu LA pokrenulo je i tužbu grupa za zaštitu prava na oružje, javlja BBC.
 
Promena odluke dolazi usred nacionalnog spora oko toga da li je pristup oružju ključan u jeku pandemije virusa korona. Savezne smernice izdate 28. marta proizvođače i prodavce municije klasifikovale su kao "osnovne ključne radnike u infrastrukturi".
 
Vilanueva je rekao da, iako memorandum nije obavezujući, on ima nacionalni opseg i zato će otvoriti prodavnice zatvorene prošle nedelje. Prethodno je rekao da se prodavnice oružja moraju zatvoriti u najmnogoljudnijem okrugu u državi, jer dugi redovi zbog kupovine predstavljaju zdravstvene rizike u jeku širenja virusa korona.
 
Guverner Kalifornije Gavin Njusom, koji je ranije prošlog meseca izdao nalog da se "ostane kod kuće" u borbi protiv širenja Covid-19, rekao je da svaki okrug može da utvrdi da li su prodavnice vatrenog oružja, namirnica i apoteke, neophodne radnje za koje je dozvoljeno da ostaju otvorene.
 
Grupe za oružje u SAD podnele su u petak saveznu tužbu protiv zvaničnika Kalifornije zbog zatvaranja prodavnica. Navode da to krši pravo Drugog amandmana američkog ustava na nošenje oružja. Suprotno njima, grupe za kontrolu oružja tvrdile su da nije bezbedno ostaviti ove prodavnice otvorenim u vreme pandemije.
 
Širom zemlje Covid-19 izazvao je porast prodaje vatrenog oružja, uključujući i mnoge kupce koji prvi put kupuju, prenose lokalni mediji.
 
Savezne države su zauzele različit stav prema oružju usred krize.
 
Teksaški glavni tužilac smatra da su prodavnice oružja ključni poslovi zaštićeni Drugim amandmanom, ali Nju Džerzi je ograničio njihovo poslovanje na samo zakazane kupovine tokom određenih časova.
 
Stanovnici Pensilvanije takođe mogu da nastave sa kupovinom vatrenog oružja sve dok se pridržavaju smernica za socijalno distanciranje.
  • Bill

    01.04.2020 07:40
    Eto izvozne šanse za „naše“ povlašćene izvoznike oružja!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet