Barselona gubi 100 miliona evra 1Foto: EPA-EFE/ JUANJO MARTIN

Gubitak Barselone do juna meseca iznosiće oko 100 miliona evra, dok bi Real Madrid trebalo da ostane kratak za oko 40 miliona.

„Kraljevski klub“ je u boljoj poziciji zbog toga što u ovom trenutku ima bolje sponzorske ugovore, te manje zavisi od takozvanih dnevnih prihoda (ulaznice za stadion i muzej, prodaja dresova i druge robe) nego Katalonci.

U analizi španskog lista „Marka“ ističe se da Barseloni neće pomoći ni to što su svi igrači pristali da im se u naredna dva meseca za čak 70 odsto smanji plata.

Isti izvor tvrdi da je predsednik Barselone Đozep Marija Bartomeu uzalud pregovarao sa Leom Mesijem i drugim zvezdama i tako i ubeđivanjem da im smanji plate samo dodatno srozao ugled kluba, pošto će na osnovu uštede na ličnim dohotcima fudbalera biti spaseno teko oko 16 miliona evra mesečno.

Međutim, Bartomeu izgleda nije imao druge opcije osim da se hvata za svaku „slamku“.

– Trenutno ne dobijamo novac od ulaznica, televizijskih prava, trgovina, muzeja, fudbalske škole… Snažno nam je pao prihod pa to nastojimo nadomestiti smanjenjem plata sportistima i zaposlenima, uključujući i sve direktore. Mnoge planirane projekte smo odložili – izjavio je Bartomeu.

Za problem u kome se našla Barselona kriva je delimično i sreća pošto je mnoge jake sponzorske ugovore trebalo da potpiše baš ovog proleća, ali  su svi dogovori stavljeni na čekanje zbog pandemije.

Real Madrid je svoje najveće ugovore potpisao u prethodne dve godine, a prema tvrdnji nekih izvora na manjem je gubitku i jer se otarasio (pre)skupog ugovora Kristijana Ronalda koji je sad „problem“ Juventusa.

Barselona je još uvek jedini klub koji je zvanično smanjio plate svojim igračima, a slične poteze najavili su i mnogi drugi klubovi među kojima je i Atletiko Madrid.

„Jorgandžije“ će za ovaj potez imati veliku opoziciju u treneru Dijegu Pablu Simeoneu, koji tvrdi da svako pojedinačno treba da odluči koliko je novca spreman da se odrekne, ali da te pare svakako treba da odu u fondove za lečenje korona virusa, a ne da budu ušteđene u klupskoj kasi.

Čukarički unapred dao plate

Fudbaleri Čukaričkog su još u februaru dobili sve plate do kraja sezone, odnosno do juna. Sportski direktor Čukaričkog Nenad Mirosavljević istakao je da igrači nisu krivi zbog toga što je fudbal u Srbiji zaustavljen i da klub za sada ne razmišlja o smanjenju njihovih primanja. On je dodao i to da su svi klubovi u nezavidnoj situaciji jer niko ne zna koliko dugo pandemija može da traje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari