Lekar iz ćuprijske bolnice preminuo, devetoro zdravstvenih radnika zaraženo virusom korona

Lekar iz Paraćina, zaražen koronavirusom, koji je radio u Opštoj bolnici u Ćupriji, preminuo je u KBC Zvezdara, potvrdio je Štab za vanredne situacije u Paraćinu.
Direktor Opšte bolnice u Ćupriji dr Slobodan Gajić je izjavio da je kod devetoro zdravstvenih radnika ove bolnice potvrđen koronavirus.
 
Od toga su tri lekara na lečenju u KBC Dragiša Mišović i KBC Zemun, jedan lekar je u kućnoj izolaciji, dvoje tehničara je na lečenju u Beogradu, a ostali tehničari su na kućnom lečenju uz redovne kontrole infektologa.  
 
"Svima koji su imali kontakt sa obolelima su uzeti biološki uzorci. Juče smo uzeli 26 uzoraka i sada čekamo te rezultate. Oni trenutno nemaju nikakve zdravstvene tegobe", rekao je Gajić za TV Pomoravlje iz Ćuprije.
 
Prema rečima Gajića, većina inficiranih lekara je u epidemiološkoj anketi dala informaciju da je kontakt sa obolelima imala van bolnice.
 
Ćuprijska bolnica, od početka epidemije, u prijemnoj službi ima dve jedinice. Jednu za respiratorne infekcije sa povišenom temperaturom gde se nalazi jedinica za intenzivnu negu sa pet kreveta, pet monitora i dva respiratora. I drugu, koja je fizički odvojena od prve, za pacijente sa somatskim stanjima, kao što su bol u grudima, glavobolje, povišen pritisak, šlogovi, povrede.
 
Bolnica je za smeštaj obolelih od korona virusa opredelila 100 postelja na infektivnom, kožnom, grudnom odeljenju i centru za rehabilitaciju i endokrinologiju.
 
"Trenutno u ćuprijskoj bolnici imamo 61 pacijenta koji je na lečenju pod sumnjom na Kovid 19. Uzeta su 42 uzorka, čekamo njihove rezultate i onda ih upućemo na tercijalni nivo pošto je takva instrukcija Ministarstva zdravlja", kazao je direktor ćuprijske bolnice.
 
On navodi da je u dvokrevetnoj sobi po jedan pacijent do dokazivanja pozitivnosti, a u većim sobama po dvoje koji su udaljeni najmanje dva metra, uz primenu zaštitne opreme.
 
"Bolnica u Ćupriji je jedina u Pomoravskom okrugu koja ima infektivno odeljenje. Svi pacijenti iz Paraćina, Jagodine, Svilajnca, Rekovca i Despotovca su poslati ovde, a od početka epidemije kroz ovu bolnicu je prošlo 135 pacijenata", kazao je Gajić.
 
Zavod za javno zdravlje u Ćupriji, jedina referentna ustanova za uzimanje uzorka od potencijalno zaraženih korona virusom u tom kraju, do sada je uzeo više od 200 uzoraka.
  • Zivkovic

    01.04.2020 06:48
    Nebitno da li je neko zaražen van bolnice. Očigledno da nisu primenjivali socijalno distanciranje van bolnice a ni mere zaštite kao npr maska unutar bolnice. To su pravila za sva radna mesta. Razmak, rastojanje a po potrebi maska.
  • Ja

    01.04.2020 03:32
    Je l vi citete ili samo komentarisete naslov? Pise da se nisu zarazili u bolnici.... Kao i vecina drugih med. radnika. I to je velika sramota. Sistem nam je gori nego sto sam mislila.
  • дементан

    01.04.2020 00:43
    Вероватно није имао (нити сад неки имају) заштитну опрему, али треба прочитати текст (веровати да је истинит) и онда давати коментаре о заштитној опреми, а не само прочитати наслов и поднаслов

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.