Australija ograničava kupovinu na 12 buteljki vina i 24 piva

Australija je uvela ograničenja na alkoholna pića, pa je od danas moguće kupiti najviše 12 buteljki vina i dva pakovanja od po 24 konzerve piva.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2020.

16:52

Australija ograničava kupovinu na 12 buteljki vina i 24 piva
Foto: Depositphotos, bodnarphoto

Mere su uvedene pošto je došlo do pomame u strahu od nestašica usled pandemije koronavirusa.

Australijanci su pohrlili u prodavnice alkoholnih pića zbog najave njihovog zatvaranja. "Očigledno je da je neizvesnost u snabdevanju naterala neke da drugačije kupuju", saopštilo je udruženje prodavaca alkoholnih pića.

Ova "ograničenja" znače da jedna osoba neće moći da kupi više od 12 buteljki vina i dva pakovanja od po 24 piva, odnosno neće moći da se kupi više od 10 litara vina niti više od dve litre alkoholnog pića.

Društvene mreže u Australiji su preplavljene video-snimcima građana s kolicima prepunim alkoholnih pića, nakon čega je upućena poruka da neće biti problema sa snabdevanjem alkoholom.

Prema zvaničnim podacima, prodaja alkohola je povećana za 86 odsto. Međutim, Australijanci ne prednjače u svetu po potrošnji alkohola.

Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije iz 2018, prosečan Australijanac stariji od 15 godina prosečno pije 10,6 litara alkohola godišnje, za razliku od 15,2 litara u Moldaviji i 15 litara u Litvaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

19 h

Podeli: