Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
KOŠARAC NA PRELAZU RAČA "Sprovodimo mere koje će biti korisne za sve građane"

KOŠARAC NA PRELAZU RAČA "Sprovodimo mere koje će biti korisne za sve građane"

Na granični prelaz Rača, od kako je proglašena pandemija, dnevno dođe od 50 do 69 kamiona. Zadovoljan sam činjenicom da se odluka Saveta ministara poštuje što potvrđuje statistika da deset do petnaest kamiona koji prolaze noću podležu svim inspekcijskim kontrolama. To dovoljno govori o opredeljenosti institucija da omogućimo nesmetano odvijanje spoljnotrgovinskog prometa, izjavio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac koji je danas posetio granični prelaz Rača.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Foto: Slađana R. Mrkonjić / RAS Srbija

– Ono što je značajno da u strukturi roba koje se prevoze preko ovog graničnog prelaza je stočna hrana i živa stoka. S obzirom na činjenicu da su nadležna entitetska tela, pre svega Vlada i druge instutucije donele odluku da je veoma važno u narednom periodu posvetiti se setvi, kao resorni ministar sam tražio od Uprave za zašitu zdravlja bilja i Uprave za indirektno oporezivanje da sve robe sa oznakom D, semena, đubriva i zaštitni materijali ubrzano idu prteko graničnih prelaza kako bi što pre došli do korinsnika onih koji žele da se bave poljoprivrnom proizvodnjom. Želimo da imamo dobre količine hrane jer očekujemo određene posledice – rekao je Košarac, piše Srpskainfo.

On je doadao da je u kontaktima sa poslovnom zajednicom, pre svega onih koji se bave uzgojem stoke, definisano šta treba učiniti sve da bi se određene aktivnosti sprovele što brže.

– Sutra u toku dana železničkim saobraćajem će na granični prelaz Zvornik doći prva pošljika od 600 tona stočne hrane za jednu kompaniju u BiH. To potvrđuje da smo opredeljeni da sa kompletnom timom, Graničnom policijom, Kancelarijom za veterinarstvo, Upravom za indirektno operzivanje, Upravom za zaštitu bilja, omogućimo što pre kontrolu roba i kako bi one stigle do krajnjeg korisnika – rekao je on.

Košarac je ocenio da su dosadašnje mere adekvatne, da na granicama nema zastoja, da roba dolazi.

– Posebno me raduje činjenica da pre svega vodimo računa o zdravlju ljudi. Ključna uloga za zdravlje svakog čovjeka u BiH i da ćemo imati adekvatne mere koje će biti od koristi za sve građane BiH – rekao je ministar Košarac.

Košarac je izrazio zadovoljstvo stanjem na graničnim prelazima u Šamcu i Rači i najavio da će narednih dana posetiti i granične prelaze u regiji Hercegovina ali i druge gde se odvija spoljno-trgovinski promet roba.