Male pekare zbog vanrednog stanja izgubile do 90 odsto prometa

Industrija pekarskih proizvoda u Srbiji, koja snabdeva velike trgovinske lance, supermarkete i prodavnice, beleži rast prometa proteklih nedelja jer su "veliki pekari" preuzeli na sebe deo tereta malih lokalnih zanatskih pekara, koje su mahom privremeno zaustavile prodaju hleba i peciva.
Male pekare zbog vanrednog stanja izgubile do 90 odsto prometa
Foto: 021.rs
Od uvođenja vanrednog stanja zbog pandemije, male zanatske pekare beleže gubitak prometa od 70 do 90 odsto i suočavaju se sa gubitkom tržišta, navodi predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica.
 
Kaže da ovo udruženje čeka današnje predstavljanje državnog paketa mera pomoći privredi, a posebno na one mere koje bi olakšale poslovanje malih pekara širom zemlje.
 
Industrijski deo pekarstva Srbije beleži, kaže Pralica, još bolje poslovanje nego u normalnim uslovima, za razliku od malih pekara, od kojih su mnoge morale da budu zatvorene jer su zatvaranjem škola i zabranom izlaska starijima od 65 godina, izgubili oko 60 do 70 odsto kupaca.
 
Kada su u pitanju državne mere, Pralica kaže da su do sada čuli deo njih i da treba sačekati detaljan plan kako bi se videlo koga i na koji način one obuhvataju.
 
U sektoru zanatskog pekarstva, pad prometa je prema njegovoj oceni od 70 do 90 odsto a broj radnika je sveden na minimum. Pojedine male pekare koje i dalje rade imaju promet od svega 4.000 do 6.000 dinara pa nisu u stanju da plaćaju sve obavezne namete, poput struje, knjigovođe i brojne druge obaveze, objašnjava Pralica.
 
Ističe da je malim pekarama možda i najveći problem taj što u ovoj situaciji niko nije hteo da im smanji zakupnine lokala.
  • Vd

    31.03.2020 15:27
    Nisu samo pekare
    I cvecare i druge male prodavnice koje ne prodaju prehranu nemaju nikakav promet. Pekare koliko vidim bar nesto prodaju jer ljudi moraju jesti....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.