GRAD U KOME SE OD KORONE UMIRE NA 3 MINUTA: U Njujorku su i kamioni mrtvačnice, koristi se i čuveni Medison skver garden
Foto: EPA/JUSTIN LANE

pandemija

GRAD U KOME SE OD KORONE UMIRE NA 3 MINUTA: U Njujorku su i kamioni mrtvačnice, koristi se i čuveni Medison skver garden

Planeta -

U SAD trenutno, kako govore zvanični podaci, korona virusom zaraženo je 163.429 lica, broj umrilh je nadmašio 3.000, a po broju inficiranih na prvom mestu je država Njujork sa više od 66.000 zaraženih i umrlih 1.243, gde je danas tokom šest paklenih sati - na manje od tri minuta umirao jedan čovek.

Stepen umiranja je i razlog što su tela preminulih u stanovima ostajala i 24 sata, pre nego što bi ih nadležni odneli, pa je zato u Veliku jabuku, epicentar pandemije, poslato i 85 hladnjača za smeštanje tela.

Tela u kamione hladnjače već danima ubacuju viljuškarima, rekli su nadležni i precizirali da će svaki od 85 kamiona, koje će obezbediti FEMA - Federalna agencija za upravljanje u vanrednim stanjima, primati 40 tela, a što će kapacitete grada u mrtvačnicama povećati sa 3. 500 na 7. 000.

Tela će biti skladištena i u čuvenom Medison skver gardenu, višenamesnkoj dvorani koja je bila meka košarke, i u kojoj su nastupale brojne svetski poznate zvezde.

Očekuje se da će u grad stići i vojnici koji će pomagati u mrtvačnicama i pri sahranjivanju. Grad je nabavio još 45 hladnjača, jer su potrebe ogromne, pre izbijanja kronavirusa tom gradu sa 8,7 miliona stanovnika bilo je dovoljno 900 mesta u mrtvačnicama.

foto: EPA/ Grace Simoneau

Mediji prenose i da se u proseku između 12 i 14 sati čeka da kada neko umre kod kuće ili van bolnce dođu po telo.

Kako javlja izveštač Tanjuga, bez obzira na ovako tešku situaciju, što se virus širi kao požar, u Njujorku gužve ne prestaju, socijalna distanca se krši na svakom ćosku, i kada mora, kao u metrou, i kada ne mora, a jedna od takvih slika viđena je danas na Menhetnu, kada je u luku uplovio Konfort - vojna bolnica sa 1. 000 kreveta i 12 operacionih sala i 1. 200 ljdui koji rade na njoj.

Ljudi su se gurali, skoro pa i penjali jedni drugima na leđa da bi kroz ogradu napravili sliku broda koji treba da pomaže ljudima kojima je pomoć neophodna ,a nisu oboleli od koronavirusa.

foto: EPA/ Grace Simoneau

Gužva je bila toliko velika, niko se nije obazirao na COVID na zaprećenu kaznu od 500 dolara, pa je gradonačlenik Bil de Blasio , kada je video slike na tviteru, izdao naređenje policiji da hitno razbije okupljenu masu.

Zvaničnici Njujorka očekuju da će Dan D biti 5. april, 35 dana nakon što su imali nultog pacijenta.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA/JUSTIN LANE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track