Najnovije vesti
Vesti Svet
Ursula fon der Lajen je uspela da izjavu o legalizaciji autoritarnog režima u Mađarskoj da BEZ DA POMENE MAĐARSKU

Ursula fon der Lajen je uspela da izjavu o legalizaciji autoritarnog režima u Mađarskoj da BEZ DA POMENE MAĐARSKU

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen upozorila je danas zemlje članice Evropske unije da vanredne mere koje se usvajaju radi borbe protiv novog korona virusa (Covid-19) ne treba da podrivaju demokratiju.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Ursula fon der Lajen Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA;
Ursula fon der Lajen

Ona je, zapravo, ovde mislila na Mađarsku koja je juče praktično legalizovala autoritarnu vladavinu premijera Viktora Obrana, kome je omogućeno da vlada dekretom tokom vanrednog stanja, i koji mu u tome daje široka ovlašćenja.

Sve to, većina u mađarskom palamentu, čija je okosnica Orbanova partija "Fides", uradila je pod plaštom borbe protiv pandemije korona virusom.

Pročitajte još

Preciznije, juče je usvojen sporni zakon koji dozvoljava vladi na čelu sa Orbanom da vlada ukazima za vreme vanrednog stanja, za koje se pak ne zna koliko će trajati, i koje je uvedeno zbog korona virusa.

Vanredno stanje do u nedogled

Jedna od mera koja je ovim zakonom uvedena, između ostalih, jeste pet godina zatvora za širenje takozvanih lažnih vesti ili o merama vlade. U prevodu, ko se suprotstavi bilo čemu, može da završi ozbiljno kažnjen.

Još jedna od spornih stvari odnosi se na to da mađarska vlada zemljom može da upravlja zemljom uredbama i da, bez ikakve konsultacije sa parlamentom, može da vanredno stanje produžava koliko želi.

Viktor Orban
Foto: Tamas Kovacs / EPA;
Viktor Orban

Očekivano, mađarska opozicija se pobunila protiv javne suspenzije parlamenta koji je u ovoj zemlji najviši zakonodavni organ, a Orbanovi kritičari i tamo i u EU sve ovo smatraju instrumentom koji ima za cilj da vlada potpuno preuzme kontrolu.

O Mađarskoj, bez Mađarske

Za razliku od tamošnje opozicije, grupa za ljudska prava, ali i Saveta Evrope, Evropska unija nije bila naročoto rečita, do danas kada je predsednica EK Ursula fon der Lajen izašla u javnost sa saopštenjem, iz koga na prvi pogled nije najjasnije na koga tačno misli, tim pre što u njemu Mađarsku apsolutno nije pomenula.

- Od najveće važnosti je da hitne mere ne budu na štetu naših osnovnih principa i vrednosti. Demokratija ne može da funkcioniše bez slobodnih i nezavisnih medija - navela je fon der Lajen u saopštenju.

Takođe, istakla je i da sve hitne mere moraju da budu ograničene na ono što je neophodno, i da ne smeju da traju u nedogled.

- Evropska komisija će vrlo pažljivo, u duhu saradnje, pratiti uvođenje vanrednih mera u zemljama članicama. Svi moramo zajedno da radimo na tome da savladamo ovu krizu. Na tom putu ćemo podržavati naše evropske vrednosti i ljudska prava. To smo mi i za šta se zalažemo - napisala je ona na Tviteru.

Vanredno stanje u Mađrskoj uvedeno je 11. marta.