Sve više zaposlenih u Ministarstvu

B92 došao je u posed dokumentacije koja ukazuje da Ministarstvo za Kosovo zapošljava sve više ljudi.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 24.09.2007.

15:27

Default images

Novi ministar Slobodan Samardžić odlučio je da zaposli još oko 50 savetnika. Predstavljajući 100 dana rada svog ministarstva ministar je rekao za B92 da je njegovo ministarstvo skromnije, iako mu je državni i nacionalni zadatak jako veliki. U novom ministarstvu za Kosovo i Metohiju sada radi oko 130 ljudi, priznaje ministar.

B92 došao je u posed internog konkursa, iz koga se vidi da će u savetničke fotelje u Palati federacije sesti još nešto više od 50 savetnika.

Ministar Samardžić u tome ne vidi problem. "Tu nema problema. Mislim, nismo imali primedbe od mnogo kompetentnijih ljudi, kao što je recimo ministar finansija", odgovorio je on.

B92 međutim saznaje da će u Ministartvu za Kosovo i Metohiju među 50 savetnika koji se traže biti po jedan savetnik za gotovo svaku međunarodnu organizaciju: jedan za saradnju sa UN-om, drugi za Evropsku uniju, treći za OEBS, a onda jedan za saradnju sa međunarodnim ali nevladinim institucijama, pa jedan za saradnju sa civilnom misijom, a jedan za saradnju sa vojnom misijom na Kosovu.

Zanimljiva je i raspodela funkcija u odeljenju za kulturu i medije, kulturno i prirodno nasleđe i saradnju sa srpskom pravoslavnom crkvom, kako glasi zvaničan naziv.

Tu će, pored šefa, biti zaposlen po jedan savetnik za poslove kulture, jedan za kulturna dobra i jedan za prirodnu baštinu, a onda i jedan koji će grupno biti zadužen za medije, ponovo kulturno i prirodno nasleđe i saradnju za Srpskom pravoslavnom crkovom.

Dva savetnika pratiće projekte Ministarstva za koje rade, a jedan će pratiti i pripremati pregovarački proces o budućem statusu Kosova.

Ministar međutim smatra da je njegovo ministarstvo skromno. Na naše pitanje da li to pokazuje da se pod plaštom patriotizma u očuvanju Kosova ponovo nenamenski troši novac građana Srbije, ministar Slobodan Samardžić ponavlja da nema problema.

"Ne osećamo dakle nikakav problem trošenja novca. Mi smatramo da je ovo novac koji se troši za državni posao, kao i novac svakog drugog ministrastva", kaže on.

"Smatramo da će biti dobro iskorišćen, da ćemo delanjem ovog ministarstva izbeći mnogo veće troškove konfilkata, stalnih muka koje smo imali ranijih godina i decenija i da će nam taj izdatak biti daleko manji nego u nekom scenariju gde bismo digli ruke od toga i prepustili nekom drugom da to radi", kaže on.

Zamenik ministra i prvi čovek Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Vuko Antonijević objašnjavao nam je da je savetnik samo naziv radnog mesta i da se ono tako klasifikuje.

On tvrdi da nisu tačne informacije da je Koordinacioni centar u vreme njegove vlasti angažovao još stotinak ljudi koji tu primaju platu. "Koordinacioni centar, ako vas tačno interesuje cifra, ima 40 zaposlenih", kaže on.

Sektor za poslove Srbije na Kosovu i Metohiji, kako se sada zove Koordinacioni centar, pruža pomoć ne samo Srbima i nealbancima, već i Albancima, tvrdi Antonijević.

Međutim, zbog izbora i formiranja vlade bilo je zastoja u realizaciji novčanih davanja na Kosovu, kao i u realizaciji projekata iz Nacionalnog investicionog plana, a planirano ulaganje je 880 miliona.

100 dana Ministarstva za Kosovo

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić predstavio je danas rezultate rada u prvih 100 dana. Beogradski pregovarački tim je predložio koncept "slabe ili minimalne integracije Kosova u Srbiji", izjavio je on.

On je rekao da je "predlog srpske strane nov i specifičan i daje jednu maksimalnu autonomiju koja nije poznata u uporednim okvirima danas u svetu". Samardžić je ocenio da je to "fer ponuda koja odražava realnu sliku stvarnosti".

"Krenuli smo od realne situacije, a to je da je većinsko stanovništvo na Kosovu neraspoloženo da razvija neke odnose sa Srbijom. S druge strane, imamo taj spoljni i unutrašnji imperativ da održimo suverenost i teritorijalni integritet naše države", kazao je ministar.

Upitan da li će kosovski Albanci imati pravo učešća na izborima u Srbiji, Samardžić je kazao da će, ako su oni zainteresovani da učestvuju u političkom životu Srbije, koncept biti sasvim drugačiji.

"Onda te nadležnosti moraju da budu delom u rukama Srbije, a delom mešovite. Onda postoji pravni osnov da Kosovo i Metohija bude predstavljeno u institucijama Srbije", objasnio je Samardžić i dodao da je to "niži oblik autonomije od onog koji je srpska strana ponudila".

"Ako su Albanci spremni, to ćemo na pregovorima da kažemo, mogu da prihvate i to, ali nemam utisak da bi Albanci bili presrećni tim manjim oblikom autonomije koji su imali ranije", naveo je ministar.

Dodao je da će, prema srpskom predlogu, Kosovo "95 odsto nadležnosti".

Branislava Alendar iz sektora za međunarodne odnose Ministarstva za Kosovo i Metohiju navela je da srpski predlog izlazi u susret želji albanske zajednice da njome ne upravlja Beograd.

"Ovaj predlog je zadovoljio sve postulate i standarde Kontakt grupe, a to znači da Priština ne treba da bude pod upravom Beograda, ne treba da se vrati na nivo pre 1999. godine i zato je ovaj inovirani predlog bolji od svih prethodnih varijanti autonomije koji smo imali ranije", kazala je Alendarova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: