ISPOVEST GLAVNE MEDICINSKE SESTRE SA PRVE LINIJE FRONTA: Veoma je napeto! Evo kako se borimo protiv korone (VIDEO)
Foto: Printscreen

TEŠKO GLEDATI LJUDE ZARAŽENE VIRUSOM

ISPOVEST GLAVNE MEDICINSKE SESTRE SA PRVE LINIJE FRONTA: Veoma je napeto! Evo kako se borimo protiv korone (VIDEO)

Društvo -

Zdravstveni radnici su u prvim borbenim redovima u ratu sa nevidljivim neprijateljem - korona virusom!

Među herojima na "vatrenoj liniji" je i Ana Simović, glavna sestra Infektivne klinike Kliničkog centra u Kragujevcu.

"Ne pamtim da smo imali ovoliko posla. Ne zbog broja pacijenata, tako je bar za sada, nego zbog onoga šta treba da se pripremi, uradi i sprovede da bi se sprečilo širenje epidemije, ali i zbog težnje da u lečenju budemo što uspešniji", kaže Ana Simović.

Glavna sestra Infektivne klinike u Kragujevcu ima 20 godina radnog iskustva. Godine 2009. "pregrmela" je i pandemiju gripa NiH1, odnosno svinjskog gripa, radeći u jedinici intenzivnog lečenja Centra za anesteziju i radiologiju, ali, kako kaže, tadašnja i današnja situacija ne mogu da se porede.

"Najteže je gledati te ljude kako se bore sa virusom. Kod pojedinih pacijenata, ne kod svih, tegobe su teške. Međutim, nije ni nama lako", dodaje Ana.

Pod punom epidemiološkom opremom, koju čine skafander, maska i vizir, bude i po 12 sati.

"Veoma je napeto. Medicinske sestre i tehničari kojih je 22, zamaraju se. Bilo ih je dovoljno na početku, ali sada je malo. Ponekad je neophodan odmor. Ali, sestre na Infektivnoj klinici su vojnici. Mnoge imaju malu decu, ali nisu tražile da budu oslobođene, nisu odustale. Nisu nijednog trenutka izgovorile da se plaše. Iskreno, svi smo se plašili, ali sada vidim da smo spremni za težak zadatak koji je pred nama", poručuje Ana:

U Infektivnoj klinici u Kragujevcu nema, što se kaže, ni odmora ni predaje. Velika i teška, herojska borba, kako naglašava sestra Ana, trajaće sve dok ovaj rat sa nevidljivim neprijateljem ne bude završen.

(Kurir.rs/Alo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track