Biznis
ŠTRAJK ZBOG STRAHA OD VIRUSA Radnici Amazona: "Radimo u toksičnom okruženju i pored toga ne dobijamo plate"

ŠTRAJK ZBOG STRAHA OD VIRUSA Radnici Amazona: "Radimo u toksičnom okruženju i pored toga ne dobijamo plate"

Amazonovi radnici zaposleni u njujorškom skladištu danas će štrajkovati, piše Blumberg, zbog nedostatka brige za njihovu sigurnost i za širenje virusa korona na njihovom radnom mestu.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Amazon, Bezos, skladište Foto: Tanjug/AP
Amazon, Bezos, skladište

Gigant internet trgovine zatvorio je skladište u Kvinsu nakon što je potvrđeno da je jedan zaposleni pozitivan na virus, a sada isto traže i radnici na Steten Ajlendu. Preciznije, oni zahtevaju da se to skladište zatvori na najmanje dve nedelje i da se dezinfikuje. Pritom, žele da budu i plaćeni tokom tog perioda kao i da oni koji su već ostali kod kuće zbog straha za svoje zdravlje i sigurnost budu retroaktivno plaćeni.

Foto: Etienne Laurent / EPA;

- Šta čekamo? Da neko umre? – pita se Kris Smals, pomoćnik menadžera i organizator štrajka, a isto je pitanje postavio glavnom menadžeru njujorškog skladišta i šefu ljudskih resursa.

On radi u Amazonu pet godina i rekao je da su njegove kolege počele da obolevaju od virusa korona nakon što su se menadžeri počeli vraćati sa svojih putovanja iz Sijetla i Vašingtona, inicijalnih epicentara pandemije u SAD-u.

Pročitajte još

"Kompanija nije transparentna po pitanju broja radnika u Steten Ajlendu koji su pozitivni na Covid-19 i preduzeli su premalo sigurnosnih mera i dozvoljavaju svima da rade dok čekaju rezultate testiranja", ispričao je Smals za Blumberg i dodao kako "svi treba da snose odgovornost pa čak i Džef Bezos".

"Sve naše zgrade i skladišta širom sveta treba da se zatvore. Mi smo plodno tlo za korona virus", smatra Smals, kao i brojni drugi Amazonovi radnici.

Pročitajte još

Kako kažu, rade duge smene u epicentru globalne pandemije, a Amazon nije uspeo da im pruži osnovne mere sigurnosti.

"Izlazimo na ulicu da svedočimo protiv našeg dolaska na posao u toksično radno okruženje čime potencijalno dodatno širimo virus i pored toga da ne dobijamo plate za vreme ekonomske krize", rekla je Rina Kamings, radnica u skladištu.