');
Najnovije vesti
Blic Vesti Republika Srpska

Šeranić: U Srpskoj još 25 osoba pozitivno na korona virus

U Srpskoj je potvrđeno još 25 slučajeva korona virusa, potvrdio je ministar zdravlja Alen Šeranić.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
alen seranic vlada rs
alen seranic vlada rs

On je pojasnio da su to rezultati testiranja u poslednja 24 sata, kojim je obuhvaćeno 179 ljudi.

Od pozitivnih 20 ih je iz Banjaluke, četiri iz Laktaša i jedan iz Šipova, piše Srpskainfo.

U UKC RS je hospitalizovano 12 novih pacijenta, ostali su na kučnom lečenju. Trenutno u RS ima ukupno 226 zaraženih korona virusom.

- Među novootkrivenim slučajevima je 12 žena i 13 muškaraca. Među ženama, devet je srednje životne dobi, a tri starije životne dobi. Među muškarcima, sedam je srednje životne dobi, a šest starije životne dobi - rekao je Šeranić.

Ministar zdravlja je istakao da su testirane osobe koje su u porodičnim klasterima shodno strategiji da se uzimaju uzorci od osoba iz domaćinstva.

- Javljaju nam se i osobe koje nemaju direktne kontakte sa zaraženim. Ova strategija će imati sigurno dobre rezultate - rekao je Šeranić.

On je naveo da je u RS-u do sada urađeno ukupno 1.649 testiranja, od kojih je 226 osoba pozitivna na virus korona, te da se 11 osoba oporavilo.

U Republici Srpskoj se pod zdravstvenim nadzorom nalazi 13.515 osoba, a iz nadzora je izašlo 6.367 ljudi.

- U Univerzitetskom kliničkom centru RS leči se 37 osoba sa srednje teškom kliničkom slikom, a u bolnici u Doboju leči se jedna osoba. U UKC je na respiratoru osam osoba, a na staroj lokaciji klinike za plućne bolesti u Banjaluci smešteno je 13 ljudi koji imaju lakše simptome - naveo je Šeranić.

Ministar zdravlja RS Alen Šeranić, razjasnio je i dilemu u vezi sa tretmanom vozača kamiona, državljana BiH, koji ovih dana prelaze granicu i ulaze u BiH.

– Ako se radi o vozačima, koji recimo, rade u Sloveniji, a dolaze kući svojim putničkim automobilom, oni se tretiraju, kao i svi drugi građani BiH. Znači, biće upućeni u svoju lokalnu zajednicu u karantin. Ako dolaze kamionom, radi dovoza robe u BiH, onda mogu, dok su u BiH, biti u kućnoj izloaciji – rekao je ministar Šeranić.