31. mart  2020. 08.37  →  20.50 | Izvor: Tanjug

U Crnoj Gori ukupno 109 obolelih, u Sloveniji 802, u Hrvatskoj 867 zaraženih

PODGORICA -

U Crnoj Gori potvrđena su još četiri slučaja korona virusa, čime je broj obolelih povećan na 109.

Direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Jevto Eraković, izjavio je da se pod zdravstvenim nadzorom nalaze 6.262 osobe, prenosi RTCG.

Eraković je rekao da je Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti donelo dobre mere, ali da je, da bi epidemija korona virusa bila pobeđena, neophodna velika odgovornost i disciplina građana.

crna, gora, covid

On je naveo da je u KCCG hospitalizovano 16 pacijenata zaraženih korona virusom, od kojih je 12 na infektivnoj klinici. Svi pacijenti na infektivnoj klinici su stabilnog stanja.

Dodao je da Crna Gora raspolaže sa više nego dovoljno respiratora i u slučaju širenja epidemije.

Ogovarajući na pitanje kada se može očekivati kraj epidemije u Crnoj Gori, Eraković je rekao da će biti još mnogo težih slučajeva i komplikacija, ali mnogo manje ako se građani budu pridržavali mera.

"Naš primarni zadatak nije da se bavimo brojevima, nego merama - koliko budemo poštovali mere, toliko ćemo smanjiti brojeve. Ako budemo još rigorozniji u poštovanju mera, rezultat neće izostati", poručio je Eraković.

Zaraženo 10 zdravstvenih radnika

Koronavirusom u Crnoj Gori do sada je zaraženo 10 zdravstvenih radnika - šest lekara i četiri medicinske sestre, dok je 237 njih u kućnoj izolaciji, saopšteno je danas iz Instituta za javno zdravlje.

Svi oni su, tvrdi se, virusu bili izloženi izvan radnog mesta.

"U kućnoj izolaciji se nalazi 237 zdravstvenih radnika od kojih je gotovo 40 odsto izolovano iz razloga što su u prethodnom periodu boravili na usavršavanju u inostranstvu", navodi se u saopštenju IJZ objavljenom na zvaničnom tviter nalogu.

Slovenija: 802 osobe zaražene, 15 smrtnih slučajeva

U Sloveniji je broj smrtnih slučajeva od korona virusa povećan na 15, pošto su juče i danas preminule četiri osobe, pokazuju podaci slovenačke vlade.

Broj slučajeva korona virusa povećan je za 46 - na 802, prenosi agencija STA.

Domovi za stare i dalje su kritična mesta jer se zaraza u njima širi velikom brzinom, a njihovi korisnici su najosetljivije na virus i stopa smrtnosti među njima je najviša.

Direktor klinike za plućne bolesti Golnik Aleš Rozman rekao je da su starački domovi „bojno polje“ od koga će zavisiti budući tok epidemije.

"Plašimo se malih epidemija u staračkim domovima, u Sloveniji ih ima oko 115, i suočavamo se sa nepotrebnim žrtvama", dodao je Rozman.

On je naveo da su osnovane radne grupe koje čine stručnjaci iz bolnica i primarne nege, sa prioritetnim zadatkom da spreče širenje virusa u staračkim domovima u kojima su potvrđeni slučajevi Covid-19.

U Hrvatskoj 77 novoobolelih, ukupno zaraženo 867 osoba

U Hrvatskoj su do danas potvrđene 77 novozaražene osobe korona virusom, što je ukupno 867, dok se istovremeno oporavilo 67 osoba.

Na redovnoj konferenciji za novinare ministar Vili Beroš je rekao da juče nije bilo novih preminulih.

Na respiratoru je, prema tim podacima, 27 pacijenata.

U Hrvatskoj korona virusom zaraženo 17 dece

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje i član Nacionalnog štaba civilne zaštite Krunoslav Capak izjavio je danas da u Hrvatskoj nema ekspanzivnog širenja korona virusa.

"Imamo dnevni broj obolelih koji ima blagi uzlazni trend", prenosi portal Index izjavu Capaka za HRT.

On je izneo podatke i o broju inficirane dece u Hrvatskoj.

"Reč je o sedamnaestoro dece starosti do devet godina i dvadesetčetvoro mladih od 10 do 21 godinu. To su blagi slučajevi", naveo je Capak.

Od danas u Zagrebu testiranje na virus iz automobila

U Zagrebu je od danas moguće testirati se na korona virus iz automobila, što će ubrzati i povećati broj testiranih osoba.

"Povećani broj testiranja najbolja je mera rane dijagnostike i prevencije zaraze koronavirusom, stoga će i nova metoda testiranja u Zavodu uveliko doprineti bržem otkrivanju zaraženih osoba", rekli su iz Nastavnog zavoda za javno zdravlje "Dr. Andrija Štampar".

Osobe pri ovom testiranju ne izlaze iz automobila, što povećava nivo bezbednosti i osobe koja se testira i zdravstvenog radnika.

Tagovi
Srodne vesti