Zdravstveni radnici u Ćupriji bez neophodne zaštite

Za to što je Ćuprija postala jedno od većih žarišta epidemje korona virusa, nisu odgovorni samo gastarbajteri, već i nedovoljna zaštita zaposlenih u Opštoj bolnici u Ćupriji, tvrdi medicinski radnik zaposlen u ovoj bolnici koji se javio našoj redakciji. Ove tvrdnje potvrđuje i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić koji kaže da radnici u zdravstvenoj ustanovi ne poseduju odgovarajuću zaštitnu opremu, a pored toga se i ne testiraju nakon kontakta sa zaraženim pacijentima.

 

Ćuprija je u protekloj nedelji postala žarište epidemije korona virusa budući da je srazmerno broju stanovnika zabeležila najviše registrovanih slučajeva. Trenutni broj registrovanih obolelih od COVID-19 u Ćupriji je 49.

Predsednik Opštine Ćuprija i komandant Kriznog štaba Ćuprije Ninoslav Erić, najavio je “višestruko povećanje broja testiranih” u narednoj nedelji.

“Da nismo zatvorili sve kafiće i restorane, jer veliki broj sugrađana se vraća iz inostranstva, znali smo da bi to bila apsolutno velika bomba koja bi eksplodirala u Ćupriji“, istakao je Erić za N1.

Međutim, da li su samo ljudi koji su doputovali iz inostranstva uzročnik porasta obolelih u Ćupriji?

Saznanja do kojih je došao Istinomer, govore da na eksploziju “bombe” u Ćupriji može da utiče i nedovoljna zaštita medicinskih radnika u Opštoj bolnici u ovom gradu.

 

Maske, kape, vizure i rukavice nisu dovoljne

 

Naime, u gotovo istom momentu kada je vest o dešavanjima u Ćupriji odjeknula domaćim medijima, redakciji Istinomera se obratio jedan od radnika Opšte bolnice u Ćupriji (čije lične podatke zbog zaštite prava na anonimnost nećemo iznositi u javnost), sa informacijom da je stanje u bolnici kritično kada je reč o zaštiti medicinskih radnika koji dolaze u direktan kontakt sa potencijalno zaraženim osobama korona virusom.

Povezan sadržaj

“Stanje u Opštoj bolnici u Ćupriji je alarmantno. Veliki broj mojih kolega je zaražen, i taj broj se povećava, svaki dan neko od kolega dobija temperaturu”, priča zabrinuti radnik bolnice.

Kako navodi, glavni krivac za to jeste neodgovorno i kontradiktorno ponašanje direktora bolnice i njegovih pomoćnika.

“Neodgovornost, nesposobnost i bahatost direktora i pomoćnika dovodi do toga da je veliki broj mojih kolega zaražen, i da se taj broj povećava, a da suludo ponašanje i dalje traje. Pre samo 10 dana nismo svi imali maske. Kada smo se sami snalazili za maske i kape rukovodioci su nas kritikovali da izazivamo paniku i pretili kaznama od 150.000 dinara, a posle par dana pričali da će kažnjavati ko ih ne nosi, navodi naš sagovornik.

 

Foto: Pixabay

 

Istinomer je pokušao da stupi u kontakt sa direktorom Opšte bolnice u Ćupriji, međutim, on nije želeo da razgovara sa nama, te nas je uputio na Ministarstvo zdravlja.

Služba ministarstva je takođe odbila da nam odgovori na pitanja i uputila nas je na njihov službeni mejl. Pitanja smo odmah po završetku razgovora poslali, ali odgovor je do momenta objave ovog teksta izostao.

Međutim, potvrdu o kritičnoj situaciji u Opštoj bolnici u Ćupriji, dobili smo od predsednika Sindikata lekara i farmaceuta, Radeta Panića.

Naime, Panić za Istinomer ističe da “ekipe koje rade sa zaraženima u Ćupriji imaju hirurške maske, kape, vizire i rukavice, ali da to za tako blizak kontakt i duži kontakt nije dovoljno.”

Povezan sadržaj

Skafandere, kako kaže, imaju samo ekipe koje prate ugrožene u više centre.

Panić objašnjava  da trenutan broj potvrđenih obolelih zdravstvenih radnika “nije drastičan”, ali  da može da se očekuje da će biti, jer se, pored nedovoljne zaštite, zaposleni posle rizičnih kontakata – ne testiraju.

“Pored nedostatka testova, mislim da direktori namerno ne rade testove posle rizičnih kontakta, jer bi to dovelo do verifikovanja obolelih, a samim tim neophodnosti njihove izolacije, što na već postojeći manjak zdravstvenih radnika pravi problem u funkcionisanju ustanove”, ističe Panić.

 

Neće biti zdravih da leče – upozoravaju iz sindikata

 

Istinomer je razgovarao sa još jednim radnikom Opšte bolnice u Ćupriji, zaposlenim na prijemno trijažnom odeljenju, koji je 20. marta poslat u kućnu izolaciju, jer je testiran pozitivno na korona virus.

Kako nam je objasnio, trebalo je da krene da radi u novooformljenoj jedinici za respiratorne infekcije, međutim, dobio je virus pre nego što se to desilo, te, kako ističe, nije ni stigao da da svoj “doprinos u borbi protiv korone”.

“Postavlja se pitanje gde sam se zarazio. Ne mogu da dam odgovor na to pitanje. Da li sam radio sa pacijentima koji su bili zaraženi? Verovatno. Ali nemam povratnu informaciju. Ne daju se informacije taj i taj pacijent je testiran pozitivno. Dosta pacijenata se vozi u bolnicu ‘Dragiša Mišović’ i mi nemamo povratnu informaciju da li je neko pozitivan ili ne”, naveo je.

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije je danas uputio zahtev nadležnima da sprovedu sve mere zaštite zdravstvenog osoblja i bez izuzetka obezbede opremu za ličnu zaštitu.

“Lekari i medicinsko osoblje u Srbiji nose lavovski deo posla, veoma često i bez u potpunosti adekvatne zaštitne opreme, u zbrinjavanju obolelih građana, ali i svojih kolega, jer je prema našim informacijama svaki šesti zaraženi zdravstveni radnik! Ako ne zaštitite lekare i medicinske sestre, neće biti zdravih da leče, što dovodi do najgoreg problema i scenarija težih od do sada viđenih”, navodi se u saopštenju.

Naslovna fotografija: Printscreen/Zvanični sajt Opšte bolnice u Ćupriji