Netanjahu u samoizolaciji testiran negativno na korona virus, najavio restrikcije 1Foto: EPA/DAN BALILTY / POOL

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu, njegova porodica i bliski saradnici testirani su negativno na korona virus, objavili su večeras izraelski mediji.

Netanjahu je ranije danas sam odlučio da ode u izolaciju, a takvu odluku su doneli i njegovi saradnici, nakon što je jedna Netanjahuova savetnica testirana pozitivno na novi virus.

Izraelski lider je danas objavio da se zabranjuju okupljanja sa više od dvoje ljudi, a ta mera će stupiti na snagu kada je odobri Vlada ove noći, kako se očekuje.

Netanjahu je pohvalio većinu gradjana Izraela što poštuje restrikcije ali je rekao da manjina koja se buni dovodi u opasnost ostale.

On je podsetio da su bezbednosnim snagama date instrukcije da primenjuju zabrane o kretanju na više od 100 metara udaljenosti od kuće u onim delovim zemlje gde se stanovništvo nije povinovalo.

Premijer nije rekao koja su to područja ali su izraelski mediji ranije izvestili da su to mesta gde žive ultraortodoksni jevreji i da je ministar zdravlja Jakov Licman koji je i sam ultraortodoksni Jevrejin zatražio od premijera da zatvori jedan takav grad Bnei Brak, kraj Tel Aviva.

Na osnovu novih mera molitve će biti dozvoljene samo pojedincima, a ne grupama i neće biti dozvoljene u javnosti.

Venčanjima će prisustvovati samo članovi uže porodice, sahranama do dvadeset ljudi, a obrezivanju dečaka ne više od 10.

Uz to u privatnom sektoru broj onih koji dolaze na posao smanjiće se sa 30 na 15 procenata.

Takodje je najavljeno 22 milijarde dolara za spasavanje ekonomije, što je šest procenata od BDP-a i mnogo je, rekao je Netanjahu.

Zdravstvenom sistemu će biti dato 2,8 milijardi dolara, 8,4 milijarde za socijalnu pomoć i nezaposlene, 9 za male i velike firme i 2,2 milijarde za finansijsku stimulaciju.

Broj zaraženih u Izraelu dostigao je 4.695, a preminulo je 16 osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari