Australija će firmama davati subvencije svakih 14 dana

Australija će firmama svakih 14 dana isplaćivati subvencije za plate.

Svet

Izvor: SEEbiz

Ponedeljak, 30.03.2020.

12:44

Australija će firmama davati subvencije svakih 14 dana
Foto: Depositphotos, PhillipMinnis

Ove mere će biti preduzete kako firme ne bi otpuštale radnike zbog pandemije koronavirusa, najavio je u ponedeljak premijer Skot Morison.

Ovaj potez je deo 130 milijardi dolara vrednog paketa podsticaja kojim vlada želi sačuvati radna mesta i osigurati egzistenciju ljudi, rekao je Morison novinarima u australijskoj prestonici Kanberi.

Procenjuje da će pomoć u idućim mesecima biti potrebna za šest miliona australijskih građana.

Prema tom planu, kompanijama i neprofitnim firmama, kojima je promet zbog korona-krize smanjen 30 odsto, država će svakih 14 dana isplaćivati do 1.500 australijskih dolara (922 američka dolara) subvencija za plate po radniku "kako bi ih zadržale čak i kada posao stoji".

Iznos čini približno 70 odsto prosečne plate u Australiji, a država će ga isplaćivati u sledećih šest meseci, prenosi portal SEEbiz.

"Želimo da motor naše ekonomije radi i za vreme krize", poručio je premijer.

Iako će isplate početi u prvoj nedelji maja, na njima će stajati datum 30. marta. Pravo na subvencije imaće i svi oni kojima je posao zaustavljen od 1. marta.

Država će subvencionisati plate radnika zaposlenih na puno radno vreme, te privremenih i povremenih radnika koji su u firmama najmanje godinu dana, kao i samostalnih preduzetnika, odnosno samozaposlenih.

To je treći i najveći krug ekonomskih podsticaja australijske vlade, koja je već izdvojila 70 milijardi dolara za ublažavanje negativnih posledica epidemije koronavirusa u ekonomiji.

"Svedočili smo da u vrlo teškim uslovima čitave zemlje mogu potonuti u haos. Australiji se to neće dogoditi", poručio je Morison.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: