Osvešćena Britni 1Foto: Miroslav Dragojević

Proslavljena pop diva Britni Spirs je na svom Instagram profilu šerovala post umetnice Mimi Zu u kome se u uslovima epidemije korona virusa poziva na redistribucije bogatstva, pomoć socijalno najugroženijima i radničke štrajkove.

Podrška levičarskom stavu Mimi Zu koji je objavljivanjem njenog posta izrazila Britni Spirs iznenadila je mnoge u svetu.

Naime, Britni je rođena na jugu Sjedinjenih Američkih Država gde je tradicionalno jaka konzervativna evangelistička crkveno-politička doktrina naklonjena desničarskim pogledima na svet.

Shodno tome, Britni je od 2001. godine registrovana kao članica Republikanske partije, poznata je njena podrška Džordžu Bušu tokom rata u Iraku te je njen aktuelni politički zaokret svakako veoma neobičan.

Sećam se da sam svojevremeno na televiziji gledao dokumentarni film o Britni i njenoj velikoj rivalki na muzičkoj pop sceni Dženifer Lopez.

U tom dokumentarcu „Džej Lo“ je predstavljena kao „siromašno dete radničke klase“ ponosna na Bronks, četvrt u Njujorku iz koje potiče. S druge strane, Britni Spirs je prikazana kao tipičan predstavnik dobrostojeće srednje klase.

Sećam se dobro da ju je Dženifer Lopez u dokumentarcu ismevala kao „barbiku“ iz ruralne sredine istovremeno se dičeći svojim „geto poreklom“.

Britni Spirs pak na bilo koji način nije omalovažavala svoju suparnicu i iako znatno mlađa potpuno je mirno, držeći nivo istrpela sve kritike Džej Lo poželevši joj uspeh u daljoj karijeri.

Gledajući to, konstatovao sam da je Džej Lo prepotentna i zajedljiva dok je Britni Spirs vaspitana i ok osoba.

Mnogo godina kasnije, u toku epidemije korona virusa, „ruralna barbika“ se solidarisala sa siromašnima i radničkom klasom dok „dete iz geta“ popularna Džej Lo u isto vreme razmišlja samo o tome kako da se zabavi tokom samoizolacije „da joj ne bi bilo dosadno“.

Britni Spirs jeste glasač Republikanske partije, ali je poštena i humana osoba.

Dženifer Lopez ima sjajan bekgraund za pristupanje nekoj antikapitalističkoj političkoj organizaciji, ali šta joj vredi kada je zaboravila svoje klasno poreklo i postala klasična buržujka.

Proletersko poreklo ne znači automatski i podršku socijalnoj borbi radnika. A da radnička klasa može da je dobije od nekog od koga to najmanje očekuje pokazala je Britni.

Daleko od toga da mislim da je Britni Spirs jednako Anđela Dejvis, ali da je pokazala da je dobar čovek i faca to definitivno stoji. To je sasvim dovoljno da najiskrenije konstatujem – bravo, Britni!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari