U NATO podignuta zastava S. Makedonije, Stoltenberg poželeo dobrodošlicu 1Jens Stoltenberg Foto: FoNet/AP

Zastava Severne Makedonije podignuta je danas popodne pred zgradom NATO u Briselu, čime je svečano označeno njeno zvanično pristupanje toj alijansi kao 30. članice.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg koji je s malom grupom zvaničnika prisustvovao podizanju zastave, ocenio je da je to istorijski trenutak za Severnu Makedoniju posle godina njene posvećenosti i zalaganja za reforme.

„Mi smo se danas ovde okupili da poželimo dobrodošlicu Severnoj Makedoniji u porodicu NATO podizanjem zastave pred našim sedištem. Tridest zastava se sada zajedno vijori, kao simbol našeg jedinstva i solidarnosti“, rekao je on.

Stoltenberg je istakao da je pridruživanja NATO važno za Severnu Makedoniju, da je dobro za stabilnost Zapadnog Balkana i za međunarodni mir i bezbednost.

Zbog pandemije korona virusa, svečanost su posredsstvom video-veze iz Skoplja pratili premijer Oliver Spasovski i ministri.

Spasovski je izjavio da je stuanje u NATO največi uspeh od proglašenja nezavisnosti zemlje do danas, i istakao da je podizanje zastave „simbol bezbedne, sigurne i prosperitetne budućnosti“ Severne Makedonije.

„Zastava Severne Makdonije ponosno se vije u krugu zastava porodice saveznika u NATO. Put je bio dug, a nagrada koja je stigla danas, kada vidimo našu zastavu pred sedištem NATO u Briselu, zasliužena je“, ocenio je Spasovski.

Zastava je istovremeno podignuta i u Savezničkoj komandi za operacije u Monsu u Belgiji i u Savezničkoj komandi u Norfolku u Virdžiniji, SAD.

Severna Makedonija je u petak 27. marta postala punopravna članica NATO. Postupak priključenja NATO počela je u drugoj polovini 2018, pošto je 12. jula te godine na samitu Alijanse u Briselu dobila poziv da postane članica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari