Vesti

0

Kon: Potvrđena 44 nova slučaja koronavirusa u Srbiji ali i tri smrti

Autor: AP

Izvor: Beta

Kon: Potvrđena 44 nova slučaja koronavirusa u Srbiji ali i tri smrti

Izvor: Foto: Beta / Slobodan Miljevic

Navodeći da je u prethodna dva dana opao broj novoinficiranih, Kon je na redovnoj konferenciji za novinare o situaciji s koronavirusom rekao da to ni u kom slučaju ne može da bude loše ali dodao da se ne smemo zavaravati jer je to možda "samo kratak predah".

"Ukupno su do 15 časova testirane 622 osobe, ukupno 3.084. Imamo 785 obolelih, ali i tri nova smrtna slučaja. Preminula je žena stara 81 godinu u KCV u Novom Sadu koja je imala hroničnu opstruktivnu bolest pluća, u KBC Dragiša Mišović je preminuo 72-godišnji muškarac koji je bolovao od dijabetesa i hipertenzije i muškarac star 46 godina koji je takođe bolovao od dijabetesa i imao kardiološke probleme", kazao je Kon.

Dodao je da je do 12 časova hospitalizovao 540 inficiranih plus 33 na beogradskom Sajmu a da su 62 pacijenta na respiratorima.

 

Pad broja zaraženih može biti mali predah, ne smemo se zavaravati

Epidemiolog Predrag Kon kazao je danas da broj zaraženih koronavirusom opada, ali da se "ne smemo zavaravati, jer to može biti mali predah".

Kon je na konferenciji za novinare u Palati Srbije rekao da pad broja zaraženih "jeste dobar znak" ali je dodao da se ne usuđuje da kaže da je to pouzdan znak, jer je pad zabeležen "tek dva dana".

Prema njegovim rečima, Srbija ima bolju situaciju nego što je imala Italija 25. dana pandemije.

"Imamo razloga da se ozbiljno nadamo da smo uradili mnogo toga", kazao je Kon, dodajući da je prošla črtvrta nedelja i to je ocenio "korisnim i dobrim".

Kon je naveo da će biti uključeno još laboratorija za analizu testova, ali da je neophodno validiranje da bi te laboratorije mogle da rade.

On je rekao da je Krizni štab za vanredne situacije doneo odluku o načinu validiranja, ali da će to izneti u javnost kada bude zvanično.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović - Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je, odgovarajući na pitanje novinara, da se za rezltate testa duže čekalo jer su rezltati rađeni sa pi-si-ar mašinama.

"Imaju veću validnost, jer su do sada mnogobrojna iskustva pokazala da ti brzi testovi mogu i do pet-šest puta da budu negativni kod osoba koje imaju očiglednu kliničku sliku, pa se tek naknadno pokaže pozitivnost", navela je Kisić Tepavčević.

Ona je dodala da u narednom periodu, sa uključivanjem više laboratorija u rad, očekuje se da se smanji čekanje "na onu meru koju zahteva takvo testiranje".

 

Najveći procenat zaraženih korona virusom u Srbiji u uzrastu radno sposobnog stanovništva

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da među pacijentima koji se nalaze na respiratoru zbog infekcije koronavirusom njih 65 odsto spada u uzrast od 25 do 55 godina, dok je oko 20 odsto pacijenata uzrasta preko 60 godina.

Kon je na konferenciji za novinare u Palati Srbija rekao da za sada "nema onih podataka koji stižu iz Italije o ogromnom broju starijih koji su inficirani".

Odgovarajući na pitanja novinara Kon je rekao da je najviše inficiranih koronavirusom u Srbiji "u uzrastu radno aktivnih".

"U prvoj nedelji (od pojave korona virusa) najviše je bilo obolevanja u uzrastu od 55 do 60 godina, bar u Beogradu", kazao je Kon.

On je naveo da prema dosadašnjim podacima stopa smrtnosti u odnosu na broj zaraženih koronavirusom iznosi 2,04 odsto.

Rekao je da "nema drastične razlike" u tome da li on više pogađa muškarce ili žene, budući da je među do sada umrlima devet muškaraca i sedam žena.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR