RTS pobedio pirate – najnoviju epizodu "Južnog vetra" gledalo više od dva miliona ljudi

Služba za razvoj i plasman novih tehnologija Radio-televizije Srbije istražila je na koji način su neovlašćena lica došla do kopije do tada neemitovane epizode hit serije "Južni vetar" i uspela da zaustavi neovlašćeno postavljanje te epizode na više internet sajtova. Uprkos nelegalnim pokušajima da se gledaoci preusmere na druge izvore, sinoć emitovanu epizodu na prvom programu RTS-a gledalo je više od dva miliona ljudi.

Iako seriju svake nedelje na RTS 1 i RTS Planeti prati milionski auditorijum, "pirati" su u toku prethodnih nekoliko dana pokušali da protivzakonitim postavljanjem epizoda na internet pridobiju pratioce, popularnost ili finansijsku korist, a na štetu naše kuće, autorskog tima i svih onih koji vole i prate seriju "Južni vetar".

Pravovremenom akcijom najveći broj postavljenih videa odmah je uklonjen, a linkovi su oboreni. RTS obaveštava javnost da će, u saradnji sa Odeljenjem za visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije, protiv svih lica koja postavljaju ovakve sadržaje na internet, podnositi krivične prijave zbog piraterije sa zahtevom za finansijskim obeštećenjem.

Uprkos ovakvim nezakonitim potezima, publika je ostala verna seriji i RTS-u, pa je epizoda Južnog vetra koja je emitovana sinoć na RTS 1 zabeležila rejting od 20,8 odsto i učešće u gledanosti od 37,1, što znači da je čak 2.061.000 gledalaca ispratilo dalji tok ovog uzbudljivog trilera.

Jedinu štetu od ovakvih nelegalnih akcija imaju počinioci. Radio-televizija Srbije, produkcija serije i gledaoci ostali su zaštićeni.

"Iako razumemo da je interesovanje za kvalitetne domaće serije veliko, nećemo dozvoliti nelegalnu praksu pojedinaca, od kojih su neki verovatno i nesvesni da krše zakon. Nezakonitim postavljanje premijernih filmova i TV serija na internet, ugrožava se kreativna industrija, autori, glumci, produkcije i pružaoci medijskih usluga koji su uložili znanje, talenat i rad, kao i značajna finansijska sredstva u njihovu kreaciju i proizvodnju. Zato će RTS, kao naša najveća medijska kuća, nastaviti da svim svojim kapacitetima i svojim autoritetom štiti kreativnu industriju od ovakvih i sličnih pokušaja kršenja autorskih prava", kaže Zlatan Begović, pomoćnik direktora Direkcije RTS-a.

Podsećamo da se brojne emisije u produkciji i koprodukciji Radio-televizije Srbije nalaze na portalu rts.rs, na interaktivnoj platformi RTS Planeta i na zvaničnim YouTube kanalima RTS-a, gde ih možete uvek pogledati i tako izbeći neproverene i nebezbedne sajtove sa piratskim sadržajima.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво