Vesti

0

Vojni sindikat Srbije: Vojnici nemaju zaštitna sredsva protiv virusa

Autor: AP

Izvor: Beta

Vojni sindikat Srbije: Vojnici nemaju zaštitna sredsva protiv virusa

Izvor: Foto: Beta / Dragan Gojic

"Zabrinuti su zbog nedostatka zaštitnih sredstava, pre svega maski i rukavica, kao i dezinfekcionih sredstava, pri čemu ukazuju na to da se pretpostavljene starešine ne obaziru na njihove zahteve da im se ova sredstva obezbede. Često se dešava da jednu masku i jedan par rukavica koriste više dana", preneo je Sindikat.

Kako je navedeno, veliki broj primedbi odnosi se na "nepoštovanje smernica Vlade Srbije" o organizaciji rada, jer se od pripadnika VS traži da u velikom broju dolaze na posao i da se tamo samo "nepotrebno grupišu pri čemu nisu svima obezbeđena zaštitna sredstva i gde su izloženi povećanom riziku od zaraze".

"U više jedinica zabeleženo je da se hroničnim bolesnicima, bračnim parovima sa decom do 12 godina i onima koji brinu o starim i nemoćnim članovima porodice, ne omogućava rad od kuće, već se insistira na tome da svakodnevno dolaze na posao, čak i ako im prevoz do posla nije obezbeđen", rečeno je u saopštenju.

Takođe je navedeno da neki pripadnici Vojske na posao dolaze sa simptomima zaraze, a da oni koji su angažovani višednevno, nemaju adekvatnu i kvalitetnu ishranu tako da komentaršu da migranti imaju bolje obroke od njih.

"Pripadnici VS koji imaju simptome zaraženosti novim korona virusom, ne upućuju se na testiranja, niti u izolaciju već se od njih traži da se prvo fizički jave u jedinicu gde nestručna lica koja nisu medicinske struke vrše trijažu i procenu toga ko je i da li je potencijalni zaraženi, pri čemu deo njih biva sprečen da se javi lekaru ili na broj telefona koji je za to namenjen", saopštio je ovaj Sindikat.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR