Čadež: Vlada prihvatila da se odloži plaćanje poreza i druge predloge

Vlada Srbije prihvatila je većinu antikriznih mera koje je predložila privreda, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.
Čadež: Vlada prihvatila da se odloži plaćanje poreza i druge predloge
Foto: Pixabay
On je za televiziju Prva kao značajne mere istakao garancije koje će država davati za kreditiranje malih i srednjih preduzeća, zatim korporativne obveznice koje će izdavati veća preduzeća, kao i odlaganje plaćanja poreza i doprinosa u roku od tri meseca.
 
Prethodno je predsednik Aleksandar Vučić najavio da je država predvidela 700 miliona evra za pomoć mikro i malim preduzećima. Kako je saopštio, država će za tri meseca preduzetnicima isplatiti minimalac za svakog zaposlenog, "svakom preduzetniku, frizeru, obućaru, pekaru".
 
Kako je istakao, frizeru će tako za jednog radnika od države za tri meseca biti isplaćeno 750 evra.
 
On je najavio da će biti odloženo plaćanje poreza i doprinosa na sledeću godinu, kao i akontacija poreza na dobit.
 
"Dodatna sredstva u privredu biće ubačena preko kredita Fonda za razvoj sa kamatnom stopom od jedan posto i grejs periodom od devet do 12 meseci", rekao je Vučić.
 
Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević naveo je da se mere mogu sistematizovati u tri dela.
 
Prvi deo su poreske olakšice - odlaganje plaćanja poreza na zarade i doprinose, poreza na profit, poreza na imovinu za preduzeća. Ukupne poreske mere su 167 milijardi dinara - to je skoro ekvivalentno onome što se krajem februara i pečetkom marta zateklo na računu države.
 
"Drugi paket se odnosi na direktnu pomoć preduzećima, to su garantovane minimalne zarade zaposlenima, a treći deo je finansiranje tekuće likvidnosti preduzeća", naglasio je Kovačević.
  • xyz

    30.03.2020 14:42
    Zaista
    OVO NISU MERE.Kako je drzava vec na pocetku istakla da javna preduzeca i budzetski korisnici nece biti ni po kom osnovu ostecena a zaboravila da budzet "puni" privreda.Sa ovim merama, unisticete veliku vecinu preduzetnika, mikro i malih preduzeca.Kakve su to mere kada samo nesto odlazete uz kamatu-DA LI SHVATATE DA GOMILA FIRMI NERADI.
  • privat Nick

    30.03.2020 12:27
    tralala
    Će biti, će biti...
    A gde je uredba o tome?
    Mogli ste nezakonito po nalogu AV da uvedete vanredno stanje, a sad u prazno ovećavate. Dajte crno na belo, sl.glasnik, pa da imamo osnova za tužbe ako se izmigoljite kao i uvek do sada! Na laži ne nasedamo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija