');
Blic Biznis

AZIJSKE BERZE PONOVO U PADU Investitori sumnjaju u efikasnost podsticajnih mera

Na azijskim berzama su u ponedeljak cene akcija pale jer ulagači strahuju da će zbog širenja virusa korona paraliza delova privrede potrajati još mesecima, što bi, uprkos velikim monetarnim i fiskalnim podsticajima, dovelo do velikih privrednih šteta.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
berza koronavirus 05 foto epa kimimasa mayama Foto: Kimimasa Mayama / EPA;
berza koronavirus 05 foto epa kimimasa mayama

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 1,1 odsto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao gotovo tri odsto, dok su cene akcija u Južnoj Koreji, Šangaju, Hong Kongu i Singapuru skliznule između 0,8 i dva odsto. U Australiji su, pak, porasle 4,5 odsto, prenosi Seebiz.

Foto: shutterstock

Podršku tržištima prošle nedelje su pružale vesti o paketu pomoći američkoj privredi od oko 2.200 milijardi dolara, koji je dogovoren u Kongresu, kao i poruke iz američke centralne banke Feda o vanrednim merama za povećanje likvidnosti na tržištima.

I vlasti drugih zemalja pokušavaju da podrže ekonomije, no mnogi delovi privrede jednostavno su paralizovani jer je u nastojanjima da se zaustavi širenje korona virusa tri milijarde ljudi blokirano, zatvoreno u svojim domovima.

Zbog toga su, među ostalim, analitičari JPMorgana povećali svoju procjenu pada globalnog privrede u prvom polugodištu na 10,5 odsto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Pročitajte još

"Smanjili smo procene za globalni BDP, uzevši u obzir daljnje širenje korona virusa u svetu, kao i povećane privredne štete zbog mera koje su nužne za suzbijanje zaraze", poručili su analitičari te banke.

Vlasti najvećih svetskih ekonomija preduzimaju niz mera kako bi ublažile predstojeću recesiju. Centralne banke smanjile su kamatne stope i uvele mere za poboljšanje likvidnosti na finansijskim tržištima.