Virtus ostaje bez titule? 1Foto: STARSPORT

Košarkaška sezona u Italiji još uvek nije zvanično otkazana, međutim pitanje je samo trenutka kada će zvaničnici objaviti da u takmičarskoj 2019/20. zbog pandemije korona virusa neće biti šampiona ni u jednom rangu takmičenja.

U najelitnijem takmičenju, Seriji A, prema pisanju italijanskih novinara, većina klubova odlučila je da se sezona otkaže i da ne bude proglašen šampion.

Navodno su samo Virtus, lider šampionata u trenutku kada je prvenstvo prekinuto, i Sasari, bili protiv takvog poteza, međutim, većinom glasova, uz podršku Košarkaškog saveza Italije, odlučeno je da se takmičarska 2019/20 praktično otkaže.

Serija A se tako pridružila Francuskoj i regionalnoj VTB ligi, koje su posegle za identičnim rešenjem. S tim što će Himki kao vodeći do prekida u baltičkoj ligi i naredne godine igrati Evroligu, a iz Francuske i Italije u elitu idu klubovi koji već imaju A licencu.

Utisak je da Virtusu ovakva odluka nije pogodovala, s obzirom na lidersku poziciju i veliku verovatnoću da bi sa prvog mesta dočekao plej-of, međutim to bi bila samo najbolja startna pozicija koja u Seriji A poslednjih sezona  nije mnogo značila, pošto su titulu osvajali slabije plasirani timovi.

– Nismo razgovarali o nekoj drugoj mogućnosti, u smislu da  nam se dodeli titula, niti ima potrebe da razmišljamo u tom pravcu. Ukoliko sezona bude poništena, prvaka neće biti. Mi titulu nećemo tražiti, niti nam je tako osvojena potrebna. Ne bi bilo ukusa pobede u njoj, jer nije potvrđena na terenu – rekao je Luka Baraldi, generalni direktor Virtusa.

Bivši američki trener Den Piterson, bivši strateg Virtusa i Olimpije Milano, veruje da su Bolonjezi zaslužili titulu šampiona ukoliko se prvenstvo završi zbog pandemije korona virusa.

– Nadam se da će dati Skudeto Virtusu, koji je prvi na tabeli. Naravno, nije odigrana cela sezona, nije bilo plej-ofa, ali igralo se i treniralo preko šest meseci. Postignuto u tom periodu zaslužuje nagradu. Kada imamo utakmicu koja je suspendovana, onda trenutan rezultat postaje konačan“, napisao je Piterson u kolumni za „Gazetu delo Sport“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari