Zamrznuta ATP lista, Đoković na gubitku

Vreme čitanja: 2min | čet. 19.03.20. | 08:55

Nedelje na vrhu se neće računati Novaku

Zajedničko saopštenje ATP i WTA liste potrvdilo je, između ostalog, da će rang liste biti zamrznute do 8. juna, do datuma kada se očekuje da turniri ponovo počnu.

Drugim rečima, bodovi iz, na primer, Majamija, Rima, Madrida i Rolan Garosa, iako se ti turniri neće igrati kada je bilo planirano, se neće brisati. Bar za sada. Pozicije tenisera i teniserki na tabeli ostaće isti, neće biti gubitka bodova, što znači da će Novak Đoković ostati na čelu muške konkurencije.

Izabrane vesti

Međutim, zamrzavanje liste znači i da srpski teniser neće moći da poveća broj nedelja provedenih na vrhu, te će ostati na 281. Iako je Novak bio na dobrom putu da prestigne Pita Samprasa sa 286 sedmica na tronu, barem do 8. juna neće biti u mogućnosti da svoj bilans uvećava. To dalje znači da će Rodžer Federer sa 310 nedelja na mestu broj 1 biti nepremostiva prepreka do kraja sezone za našeg tenisera.

Švajcarac bi zapravo mogao da ostvari benefit ovom odlukom, ali ne i najveći, jer je Rafael Nadal trebalo da brani najviše bodova između marta i juna, a pratili su ga Dominik Tim i Đoković. Štaviše, ukoliko se sezona na travi odigra, Španac ima dobre šanse da se vrati na vrh posle Vimbldona, jer brani 720 bodova, mnogo manje od našeg tenisera – 2000.

U ženskoj kategoriji, mnoge teniserke izbeći će značajan pad na listi. Kiki Bertens, Bjanka Andresku i Karolina Pliskova koje su branile veliki broj bodova, tako će ostati u top 10, dok će Venus Vilijams sve do 8. juna biti u prvih 100.

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara