Kako izgleda "kućni red" za pacijente na Sajmu? (FOTO, VIDEO) 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

Pacijenti koji su od danas smešteni na Beogradskom sajmu zbog blagih simptoma korona virusa objavili su kako izgleda kućni red tokom njihovog boravka u toj privremenoj bolnici, a koji već kruži po društvenim mrežama,

Kako stoji u „Planu kućnog reda u privremenom sanitetskom centu Sajam’“, od pacijenata će se očekivati da se probude između 6 i 6.30 sati.  Potom je, do 8 sati ujutru predviđeno vreme za ličnu higijenu, a od 8 doručak.

Ono gde plan postaje konfuzan je u 9 časova. Naime, u periodu od 9 do 11 predviđeni su i lekarski pregledi, ali i rad na čišćenju i dezinfikaciji prostorija u hali, kao i vreme za slobodne aktivnosti, s tim što poslednja aktivnost traje do 12.

Od podneva pa do 13.30 izdvojeno je ponovo vreme za ličnu higijenu, a od 13.30 do 14.30 je predviđen ručak. Nakon ručka slede ponovo lekarski pregledi u trajanju od dva sata, a paralelno sa tim predviđeno je i slobodno vreme do 18 časova.

Vreme za ličnu higijenu odvojeno je od 18 do 19, nakon čega sledi večera. Dan se završava sa dva sata slobodnih aktivnosti, a predviđeno je da „noćni odmor“ počinje u 22 sata.

Ranije danas počeli su na Sajam da pristižu prvi pacijenti. Kako je za televiziju Prva rekao državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić u privremenoj bolnici smešteno je 33 pacijenata sa najlakšom kliničkom slikom.

Kako izgleda "kućni red" za pacijente na Sajmu? (FOTO, VIDEO) 2

„Građani su bili vrlo razumni i sasvim su lepo prihvatili prelazak iz bolnica na Sajam. Njima je na raspolaganju deset lekara, 30 medicinskih sestara… Poseta trenutno nema, a pacijentima smo dozvolili da donesu lični pribor za higijenu, svoju posteljinu i ‘zanimacije’ koje će im omogućiti brži prolaz vremena. Ovde smo im obezbedili biblioteku i TV salu“, kazao je Vekić.

On je objasnio da lakša klinička slika podrazumeva da su pacijenti došli „na svojim nogama“, bez stomačnih ili respiratornih tegoba, a da se na Sajam izmeštaju radi praćenja stanja i da ne bi širili COVID-19 među članovima porodice ili prijateljima.

https://twitter.com/vulgaran/status/1244292085295067136?s=20

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari