Svi smo i dalje zabrinuti: Darko Mladić, za Novosti kaže da je general slab, ali stabilan

S. J. MATIĆ

29. 03. 2020. u 20:23

Ratko Mladić dobro podneo operaciju, a porodica i advokati traže objašnjenje od Tribunala

Сви смо и даље забринути: Дарко Младић, за Новости каже да је генерал слаб, али стабилан

Darko Mladić ne veruje Haškom sudu

GENERAL Ratko Mladić oseća se dobro posle operacije benignog tumora na debelom crevu, saznaju "Novosti". On se nalazi u bolnici gde je zahvat i urađen, a u nedelju pre podne prvi put se telefonom javio sinu Darku.

- Kratko smo razgovarali i deluje mi optimistično. Jak je, kao i uvek - kaže nam Darko Mladić. - Prva 24 časa posle operacije protekla su dobro. Malo je slab, ali je stabilan. Oporavak ide dobro, zadovoljan je što se taj zdravstveni problem koji ima rešava kako treba i nadamo se da će sve biti u redu.

General Mladić operisan je u subotu ujutru. Zahvat je, kako saznajemo, trajao dva i po sata, a tumor koji mu je izvađen odnet je na analizu. Porodica, ali ni branioci, o zakazanoj operaciju uopšte nisu bili obavešteni. Službenik suda u Hagu javio je Darku Mladiću šta se dešava tek kada je general ušao u operacionu salu, i potpuno ga šokirao. Po podne ga je ponovo pozvao i obavestio da se Mladić probudio.

SVE KOMANDANTOVE BOLESTI RATKO Mladić ima problema sa srcem i u pritvoru je preživeo i jedan infarkt pre nekoliko godina. Krvni pritisak mu je često visok, najčešće oko 180, i zbog toga prima terapiju. Ali zanimljivo je da pritvorski lekari tvrde da je to za njega normalan pritisak. U pritvoru je imao i nekoliko manjih moždanih udara, koje su tamošnji doktori krili, a za njih se saznalo godinu pa čak i dve godine kasnije, kada su snimci dati generalu. Utvrđeno je i da su mu smanjeni spoznajni kapaciteti.

- Laknulo nam je kada smo ga čuli preko telefona, ali svi smo i dalje zabrinuti, dok ne čujemo da se potpuno oporavio - kaže nam Darko. - Nadamo se, pošto je rođen kao borac, da će i ovu bitku da dobije.

Darko kaže da im je čudno što su ga operisali baš sad kad vlada epidemija korone i kad su u Holandiji odložene sve operacije koje nisu hitne.

- To nas malo zabrinjava, jer su oni sve vreme tvrdili da je benigno, da nije opasno i da je to rutinski zahvat, a sad su ga isforsirali. Rekli su nam da je on pristanak na operaciju potpisao početkom marta, iako on to nama nijednom nije pomenuo kad smo razgovarali telefonom, a čuli smo se skoro svakog dana.

Mladiću je u decembru prošle godine urađena kolonoskopija koja je potvrdila da mora na operaciju, kako bi se sprečilo da se polipi i benigni tumor koji ima razviju u maligni tumor. Tada je kazano i da je slab, da boluje od anemije, da ima nedostatak gvožđa i nizak hemoglobin, te da se operacija može uraditi tek kad se ti paramerti poprave.

Inače, i porodica i branioci Ratka Mladića više puta su sudu prilagali proteste, jer se i od njih i od generala krije njegova zdravstvena dokumentacija. Žalbeno veće koje sudi Mladiću naložilo je da im se ona mora dostavljati svakih sedam dana, međutim, tu odluku pritvorski lekari i uprava uopšte ne poštuju. Poslednje nalaze i izveštaje dobili su sredinom februara, ali ni tada im nije data sva medicinska dokumentacija.





Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Мр Радомир Шћепановић

30.03.2020. 04:29

Генерале, Желим Вам добро здравље! За Србију!