RUSKI PATRIJARH KIRIL SE OBRATIO VERNICIMA: Privremeno ne dolazite u hramove, molite se kod kuće (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV

NOVE MERE zbog korone

RUSKI PATRIJARH KIRIL SE OBRATIO VERNICIMA: Privremeno ne dolazite u hramove, molite se kod kuće (VIDEO)

Planeta -

Ruski patrijarh Kiril obratio se vernicima i zamolio ih da privremeno zbog korona virusa ne dolaze u hramove već da se mole Bogu u svojim domovima. Cela naredna nedelja u Rusiji će biti neradna da bi ljudi ostali kući i tako sprečili širenje virusa.

Posle propovedi u Hramu Hrista spasitelja u centru Moskve patrijarh Kiril je u nedelju kao primer uzeo Mariju Egipatsku da se i bez posete crkvi može moliti i spasti.

Patrijarh Kiril je pozvao vernike da se pridržavaju odlukama vlasti i lekara povodom širenja virusa korona. Obraćanje patrijarha Kirila je važno da se ne dopusti šarolikost da se u nekim eparhijama mole vernici u crkvama, a da drugi hramovi budu zatvoreni.

Vlasti Sankt Peterburga su već bile zabranile posetu hramovima u periodu od 28. marta do petog aprila kad će biti neradna nedelja za sve građane osim za lekare, prodavnice hrane i apoteke kao i dežurne službe. Vlasti u Sankt Peterburgu su predložili nastojnicima hramova da organizuju videoprenos bogosluženja. Većina crkava u Rusiji ima videokamere i bogosluženje se može pratiti od kuće.

Srpski vladika Antonije koji rukovodi srpskim podvorjem u Moskvi još pre par godina u našoj crkvi Petra i Pavla u Moskvi je postavio video kamere i pomoću njih se može pratiti bogosluženje. Naš Vladika Antonije Pantelić je inače i dekan Filozofsko-bogoslovskog fakulteta na Ruskom pravoslavnom univerzitetu pa je za Večernje novosti izjavio da su već ranije zbog epidemije virusa korona na tom fakultetu predavanja organizovana preko video aparature.

U Ruskoj pravoslavnoj crkvi su protiv da sveštenici obavljaju službu u hramovima sa maskama na licima.

Prema najnovijim podacima u Rusiji je inficirano virusom 1534 osoba, a većinom su Moskovljani.

Kurir.rs/Novosti Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track