Svi brojevi "Kinoteke" dostupni onlajn

Svi brojevi časopisa "Kinoteka", filmskog mesečnika u izdanju Jugoslovenske kinoteke, od sada će biti dostupni za besplatno preuzimanje onlajn.
Prvi broj objavljen je u januaru 2017. godine, a početkom ovog meseca, marta 2020, štampano je 39. izdanje, što zajedno predstavlja već vrlo bogatu zbirku tekstova, fotografija, ilustracija posvećenih istoriji, ali i savremenom trenutku sedme umetnosti, prenosi RTS.
 
Kako je prilikom pokretanja časopisa istakao direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić, Kinoteka je tu da informiše, plasira značajne, često i manje poznate informacije o filmu, kao i da zainteresuje za "našu stvar" one koji tek ulaze u svet pokretnih slika.
 
Redovne rubrike – Velikani svetskog filma, Nema sreda, Dokumentarni četvrtak, Moj izbor, Sećanje na..., Kritika iz prošlosti i druge, prate raznovrsne programe Jugoslovenske kinoteke.
 
Osim tekstova stalnih saradnika, iz broja u broj, predstavljaju se i filmska razmišljanja domaćih i inostranih teoretičara i kritičara, a tu su i ekskluzivni intervjui s nekim od najpoznatijih savremenih stvaralaca.
 
Mada je cilj redakcije da časopis bude aktuelan, najveći deo sadržaja ne podleže zastarevanju. Tako je i danas, isto kao i u vreme izlaska prvog broja, zanimljivo otkriti detalje o karijeri Svetislava Ivana Petrovića, zaboravljene evropske filmske zvezde srpskog porekla ili se podsetiti biografije i filmografije velikana Roberta Altmana, pratiti feljton o međusobnim uticajima panka i filmske umetnosti...
 
U digitalnoj arhivi Kinoteke uz fotografije naslovnica dat je kratak popis najvažnijih ličnosti ili tema u tom broju, što će olakšati izbor zainteresovanima za preuzimanje časopisa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.