Rad od kuće može biti naporan za vaše telo – Evo kako da ga zaštitite

Nekoliko ergonomskih promena vas mogu sačuvati od bolova u ručnim zglobovima, ramenima i očima.

"Designed by Racool_studio / Freepik"

Ako radite od kuće ovih dana, verovatno ste primetili koliko usamljenije to zna da bude nego kada ste u kancelariji.
Primetili ste da vam je potrebna samodisciplina kako biste ostali produktivni dok u drugoj prostoriji imate frižider, TV i konzolu za video igrice.

Ali možda niste znali da rad od kuće može da predstavlja i veliko opterećenje za razne delove vašeg tela.

Moguće je da nećete primetiti nikakve promene prvih nekoliko dana ili čak prvih nekoliko nedelja, ali pre ili kasnije, vaša leđa, ramena, ručni zglobovi i oči mogu početi da trpe.

U posebnom tekstu, opisano je kako možete da zaštitite svoju kičmu.

Ovde možete pročitati kako da ne završite sa problemima sa ručnim zglobovima ili ramenima ako provodite puno vremena radeći od kuće, i kako da se zaštitite od prenaprezanja očiju.

Verovatno biste trebali da promenite tastaturu.

“Designed by Pressfoto / Freepik”

Tradicionalne tastature su recept za ozbiljne probleme sa ručnim zglobovima.

Olakšaćete svojim zglobovima u velikoj meri ako koristite ergonomske tastature koje su zakrivljene i time omogućavaju vašim zglobovima da stoje pod prirodnijim uglom.

Takođe vam je potreban i jastučić da na njega naslonite nadlaktice, a koji omogućava da ne morate da naslanjate ruke na tastaturu.
Bez problema ćete naći razne vrste ergonomskih tastatura i definitivno se isplati nabaviti jednu.

Razmislite o tome da se rešite miša.

“Designed by Freepik”

Miš ili zamena za miš je jedan od delova hardvera koji mogu da vam izazovu probleme sa ramenima i ručnim zglobovima, ponekad na duže staze.
Kao rešenje za ovaj problem pojavio se trackbar – dugačka cev koja je obavijena oko druge, tanje cevi.

Ovu cev rolate kako biste pomerali miša gore i dole, i gurate je kako viste pomerali miša levo i desno, a to rešava sve vaše probleme sa ramenima.
Ovo je pomalo drastična opcija (ako ništa, onda zato što otežava skoro svakom drugom da koristi vaš kompjuter).
Ne morate ići tako daleko, ali definitivno obratite pažnju na to kakvog miša koristite. Ako nije potpuno udoban, isprobajte nešto drugo.

Ne dozvolite da vam oči budu napregnute zbog monitora.

Kada radite satima na kompjuteru, izlažete svoje oči velikom riziku od naprezanja. Taj rizik se pogoršava ako i većinu slobodnog vremena koristite gledajući u druge ekrane, kao što je onaj na vašem smartfonu. Dok radite na kompjuteru svetlo bi trebalo da dolazi sa vaše leve ili desne strane, ne od iza vas i naročito ne od iza ekrana.

Kreiranje ergonomski kvalitetne postavke za vaš kućnu kancelariju može da iziskuje dosta vremena, truda pa čak i malo novca koji možda ne možete sebi da priuštite, ali vredno je svega toga.

Radeći od kuće ili bilo gde drugo može biti veoma loše iskustvo ako vas bole leđa, ramena, ručni zglobovi ili oči.
I što je još gore, ako ne posvetite pažnju ovim problemima rizikujete da stvorite dugoročne probleme, naročito sindrom karpalnog tunela.

Stoga nemojte odugovlačiti.

Uradite ono što je neophodno da biste obezbedili sebi da vam rad iz kućne kancelarije ne utiče negativno na zdravlje, bez obzira na to koliko vremena provodite radeći.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde