ŽIVOT U VUHANU SE POLAKO VRAĆA U NORMALU: 2 meseca je bio u izolaciji, a evo šta znamo o ovom ČUDU OD GRADA! FOTO, VIDEO
Foto: Profimedia

POSLE EPIDEMIJE KORONE

ŽIVOT U VUHANU SE POLAKO VRAĆA U NORMALU: 2 meseca je bio u izolaciji, a evo šta znamo o ovom ČUDU OD GRADA! FOTO, VIDEO

Planeta -

Kineski grad Vuhan, prvi u kome je izbila epidemija novog korona virusa krajem decembra prošle godine, počeo je da se ponovo otvara ka ostatku zemlje nakon što je skoro dva meseca bio izolovan, što je omogućilo bar delimičan povratak na normalan život njegovih građana i ponovno ujedinjene porodica.

Ukidanje blokade Vuhana, koji je ponovo otvorio svoje granice i pokrenuo usluge pojedinih metro službi, Rojters vidi kao prekretnicu u borbi Kine protiv virusa korona, iako se u međuvremenu epidemija proširila na ceo svet. Brzim vozovima je sada dozvoljen ulazak u grad.

foto: EPA / Li Ke

Vlasti Vuhana preduzele su "drakonske mere" kako bi zaustavili ljude da ulaze ili napuštaju grad od 11 miliona stanovnika u centralnom delu Kine.

Čitave porodice bile su zatvorene u svojim domovima, autobuske i taksi službe ukinute, dok je samo prodavnicama od važnosti za život građana dozvoljeno da rade.

foto: Profimedia

Kineska Nacionalna zdravstvena komisija saopštila je danas da je u petak prijavljeno 54 slučajeva korona virusa u kontinentalnom delu zemlje, čime je broj zaraženih porastao na 81.394, dok je 3.295 oosba preminulo.

O GRADU VUHANU

Vuhan je univerzitetski grad u centralnoj Kini u pokrajini Hubei. Kroz grad protiču reke Jangce i Han. Prema proceni iz 2009. u gradu je živelo 4.303.340 stanovnika. Šire gradsko područje ima 8.792.367 stanovnika (stanje 2005. godine).

Stanovništvo Vuhana ubrzano je raslo poslednjih godina. Pretpostavlja se da će do 2035. god. imati preko 10 miliona stanovnika.

foto: Profimedia

Vuhan se sastoji iz tri dela: Vučang, Hankou i Hanjang, koji su povezani mostovima. Vuhan je dobio ime kombinovanjem slogova iz ova tri imena ("vu" i "han"). Ovi gradovi su se ujedinili 1927.

Vuhan je najveća luka na reci Jangce, značajan trgovinski, industrijski i univerzitetski centar, odnosno pravo čudo od grada. U novije vreme se razvija elektonska, automobilska i metaloprerađivačka industrija koja se modernizuje.

foto: Profimedia

U gradu postoje brojni spomenici tradicionalne kineske arhitekture. Najpoznatiji je "Toranj žute čaplje", izvorno sagrađen u 3. veku. Zanimljiva su koncertna zvona Bianđong markiza Jia od Zenga iz 433. pre nove ere u Provincijskom muzeju na Zmijskom brdu iznad Istočnog jezera (Dong Hua). Tu se još nalaze i hram Guijan, park Žongšan i trg Hongšan.

U novije vreme nastaju moderne građevine od kojih je najznačajniji toranj banke Minšeng (331 m visine) i Svetski trgovinski centar Vuhan (273 m). U gradu postoji mnogo jezera i parkova koji su rekreativni centri.

Kurir.rs/Tanjug/Wikipedia

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track