“Nulti” pacijent iz Kikinde nije izdržao: Zarazio se od sina koji se lečio u Italiji

Novosti online / R. Šegrt

29. 03. 2020. u 13:12

Kikinđanin M. Š. (62) bio je neprestano na respiratoru od prijema u KCV. Sin koji je doneo virus je u kućnoj izolaciji, zaražene su i supruga preminulog i jedna njegova ćerka, dok je druga ćerka negativna

“Нулти” пацијент из Кикинде није издржао: Заразио се од сина који се лечио у Италији

Kikinda / Foto R. Šegrt

Kikinđanin koji je prvi pacijent u tom gradu zaražen korona virosom M. Š. (62) preminuo je na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine, uprkos intenzivnoj borbi lekara i drugog medicinskog osoblja za njegov život. On je prvi, tzv. “nulti” pacijent iz tog grada koji je zaražen ovim virusom i treći Kikinđanin koji je umro od korone.


On se zarazio, najverovatnije, od sina koji je krajem februara bio u Italiji na lečenju, a po svemu sudeći, bio je prenosnik virusa i na svog komšiju R. B. (59) i prijatelja i M. P. (62) s kojima je bio u bliskom kontaktu, a koji su takođe preminuli poslednjih nedelju dana.


I M.Š. kao i druga dvojica preminulih Kikinđana, osim virusa korona, imao je i druga teška hronična oboljenja, bio je dijabetičar i imao problem sa bubrezima. Od kako mu je u kikindskoj bolnici konstatovana zaraza, zbog čega je u noći između 9. i 10. marta prebačen na lečenje u Klinički centar Vojvodine, bio je u teškom stanju i neprestano na respiratoru.


Kada je došao u kikindsku bolnicu ovaj pacijent se žalio na bolove u predelu bubrega, jer je imao kamen u bubregu, ali lekarima nije odmah pomenuo boravak sina u Italiji, čime ih je doveo u zabludu, pa osoblje u kontaku s njim nije imalo zaštitnu opremu. I pored toga, bar zasad, on nije bio masovni prenosnik virusa, jer je prema podacima sa sajta covid.rs u Kikindi yara\eno ukupno pet pacijenta .


Tako Kikinda više nije jedno od najvećih žarišta korona virusa u našoj zemlji, kakva je bila pre dvadesetak dana. Tada su u ovom gradu primenjene rigorozne mere zaštite i ograničenja kretanja, pa je 17. marta zabranjen rad restorana, kafića, pijaca i svih prodavnica sem prehrambenih.


- Na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Vojvodine trenutno se leči 35 pacijenata pozitivnih na virus korona. Četiri pacijenata nalaze se u izuzetno tepkom stanju i na respiratoru su– saopštio je KCV.


Na teritoriji AP Vojvodine trenutno se prati više od 6.000 kontakata od ukupnog broja obolelih.


BESPLATNE SAHRANE ZA PREMINULE OD COVID-19


JP „Kikinda“ ne naplaćuje usluge sahranjivanja porodicama čiji je član preminuo od virusa COVID-19, a koji se sahranjuju na novom i starom Mokrinskom groblju u tom gradu. Na groblju se strogo poštuju propisane mere o ograničenom broja prisutnih na sahrani od ukupno deset lica, a zaposleni na groblju stogo poštuju pravilo nošenja zaštitne maske, rukavica i zaštitnih odela.


SIN DOBRO


Kako nezvanično saznajemo, sin preminulog M.Š. za kojeg se sumnja da je iz Italije doneo virus u Kikindu, u kućnoj je izilaciji. Zaražene su supruga i jedna ćerka preminulog, dok druga ćerka nije. Svi su, kako saznajemo, dobrog opšteg stanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije