Dostupni linkovi

Četvrta žrtva korona virusa u Severnoj Makedoniji


Medicinsko osoblje i pacijenti u Univerzitetskoj klinici u Skoplju, mart 2020.
Medicinsko osoblje i pacijenti u Univerzitetskoj klinici u Skoplju, mart 2020.

U Severnoj Makedoniji danas, 28. marta, registrovana je četvrta žrtva korona virusa, objavio je ministar zdravlja Venko Filipče.

Kako je naveo na svom fejsbuk profilu, jutros je preminula pacijentkinja stara 66 godina iz okoline Struge, kojoj je zajedno sa suprugom juče dijagnostikovan KOVID 19.

"Pacijentkinja je imala bolest srca, hroničnu bolest pluća i povišen krvni pritisak", napisao je Filipče, ali je najavio i reviziju tog slučaja jer postoji sumnja da nije na vreme hospitalizovana u bolnicu.

Prema epidemiološkoj anketi, dodao je, porodica preminule žene je neposredno pred proglašenje kriznog stanja u Debru (13. marta) bila u gostima u Debru i imali su kontakt sa jednim tamošnjim obolelim doktorom, a posle saznanja da je pozitovan bili su u kućnoj izolaciji.

"Nakon što su se javili prvi simptomi kod preminule, ona je 24. marta zakazala testiranje na korona viris preko matičnog lekara. Marerijal za testiranje je uzet 26. marta, a rezultati su stigli tek juče", naveo je ministar zdravlja Severne Makedonije.

Lažne vijesti o pandemiji i izbori u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:24:06 0:00

Kako je istakao, zbog naglog pogoršanja stanja pacijetkinje matični lekar je odmah preporučio hospitalizaciju na infektivno odeljenje bolnice u Ohridu, ali do dobijanja rezultata juče, pacijentkina nije primljena u bolnicu.

"Zbog ovoga Ministarstvo najavljuje potpunu reviziju slučaja da bi se utvrdilo da li ima lekarskog propusta", istakao je Filipče.

U Severnoj Makedoniji su, prema podacima Ministarstva zdravlja, registrovana 22 nova slučaja korona virusa, te ukupan broj dijagnostikovanih do danas, 28. marta u podne iznosi 241.

XS
SM
MD
LG