Apokalipsa i predratni Berlin u doba korone 1

Novosadska Čarobna knjiga ponudila je ovih dana pravi događaj, u pravo vreme (izolacije) za ljubitelje stripa, objavivši album Apokalipsa – knjiga otkrivenja svetog Jovana autorskog tandema Alfreda Kastelija i Korada Roija, u prevodu Aleksandra Markovića.

Kasteli piše, prvi put u istoriji stripa, vernu verziju poslednje i najvizionarskije knjige Novog zaveta, Otkrivenja Jovanovog – Apokalipse, što Roi, crtežom koji ide preko granica stripskog jezika, preobražava u vizuelno putovanje koje na čudesan način uvodi čitaoca u jedan od najintrigantnijih tekstova Novog zaveta.

Dva Kastelijeva teksta, bogato ilustrovana – Zorovavljev optimizam (koji otvara Apokalipsu), u kome potseća da o ovoj temi postoji ogromna literatura i Slike zveri (koji zatvara album), o umetničkim prikazima Apokalipse tokom vekova, dodatak su koji čitaocu pruža bitne informacije za nesmetano praćenje ove, vizuelno bogate, sage o čovečanstvu i civilizaciji. Priču upotpunjuje i Vodič za čitanje sa likovima i simboličnim brojevima.

To je, ujedno i premijerno izdanje nove edicije ove izdavačke kuće – Riznica Bonell Gigante.

“Nakon edicije Grande, koja ima veći format nego klasični Bonelli, odlučili smo da pokrenemo novu ediciju – Gigante, u A4 formatu”, objašnjavaju urednici iz Čarobne knjige, dodajući da će Bonelli Gigante sadržaće mahom jednotomne priče koje su po svojoj formi namenjene ediciji velikog formata.

Za ubijanje vremena u izolaciji prepuručuje se i strip izdanje Vavilon Berlin autora Arnea Jiša, koje je krajem prošle godine objavila beogradska Lokomotiva, u prevodu Tijane Tropin. Reč je o četvorodelnoj epizodi Jedan nerešen slučaj, rađenoj po romanu Folkera Kučera. Ukratko: Berlin 1929 – vreme organizovanog kriminala i političkog ekstremizma.

Političke borbe na ulicama i ilegalni noćni klubovi (ples na buretu baruta) u vremenu kad je berlinska kriminalistička policija bila poznata po modernim istražiteljskim metodama.

Mladi komesar Rat započinje istragu ubistva na svoju ruku i ubrzo stiče mnoštvo neprijatelja. Krem na tortu dodaje mit o izgubljenom ruskom zlatu. Roman Folkera Kučera izazvao je i delatnike u sedmoj umetnosti da realizuju jednu od najambicioznijih i, verovatno, najskupljih nemačkih TV serija – Vavilon Berlin.

Čuveni nemački reditelj Tom Tikver, zajedno sa kolegama Ahimom fon Borisom i Henkom Handlegtenom, kreirao je raskošnu seriju, koja je snimana šest meseci na 300 lokacija, sa 5.000 statista. Glavne uloge izneli su Folker Bruh, Peter Kurt, Liv Liza Friz i Jens Harcer. Ova krimi-drama svojevremeno je prikazanu na RTS 2.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari