');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

Srbija je Crnu Goru DIPLOMATSKOM NOTOM obavestila o poklanjanju PET RESPIRATORA

Ambasada Srbije u Podgorici jutros je zvaničnim diplomatskim putem - notom, obavestila predsednika i premijera Crne Gore, ministra spoljnih poslova, kao i nadležnu službu u Ministarstvu spoljnih poslova o odluci Srbije da pokloni pet respiratora Crnoj Gori.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
respiratori britanija Foto: Neil Hall / EPA;
respiratori britanija

Ovu odluku saopštio je ambasador Srbije u Podgorici Vladimir Božović, pojasnivši da je "odluka Srbije i predsednka Aleksandra Vučića došla nakon izrečene i javno objavljene neistine da je Srbija konfiskovala tri respiratora Crne Gore".

- Nadam se da će ovaj dar od srca sa ljubavlju biti prihvaćen i simbolično predstavljati prekretnicu ka novim i boljim odnosima Srbije i Crne Gore, dve bratske i prijateljske zemlje - rekao je Božović u saopštenju.

Pročitajte još

U međuvremenu je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć negirao da je Srbija zaplenila tri respiratora koje je kupila Crna Gora, i ponudio im pet na poklon, ali je ubro stigao odgvor podgoričkih vlasti koji u najkraćem glasi: hvala, ali ne hvala.

Da li će ovo biti kraj sage o respiratorima videćemo, ali ono što je činjenica, jeste da već dva dana traje rasprava i to sa visokog državnog nivoa obe zemlje o tome ko je kome konfiskovao respiratore, čija je potražnja u proteklom periodu zbog pandemije korona virusa povećana gotovo u svim zemljama koje se suočavaju sa ovom bolešću, a takvih je više od stotinu.

Šta se desilo?

Pre nekoliko dana je direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore Sead Čirgić kazao podgoričkim "Vijestima" da su od pet respiratora koje je Fond naručio od predstavnika švedskog proizvođača, zadržana na granici sa Srbijom, a potom i konfiskovani.

Aleksandar Vučić
Foto: Dimitrije Goll / Tanjug
Aleksandar Vučić

Navodno je da je Fond ugovor o isporuci pet respiratora proizvođača "Maquet-Getinge Group" zaključio sa dobavljačem iz Danilovgrada, da švedska firma ima predstavnoštvo u Srbiji i Hrvatskoj, kao i da su dva respiratora iz Hrvatske stigla, ali ne i iz Srbije.

Fond tvrdi da je, kako tvrde, dobavljač naveo u dostavljenoj informaciji da su oni "konfiskovani od strane države Srbije“, kao i da oni nisu mogli biti isporučeni ovoj zemlji, " jer je u Srbiji na snazi zabrana izvoza medicinske opreme".

Pročitajte još

Predsednik Srbije sinoć je demantovao crnogorske navode o tome da je Srbija konfiskovala tri respiratora, rekavši da tako nešto nije učinjeno.

- Na tržištu smo kupili kao pošteni kupac, to je saopštila i njihova posrednička kompanija. Ali, spremni smo da poklonimo njihovoj vladi tri respiratora, ne moraju ništa da plate, i po još jedan respirator za Pljevlju i Bijelo Polje. Spremni smo da to poručimo odmah - rekao je Vučić.

Ivica Dačić
Foto: Sava Radovanović / Tanjug
Ivica Dačić

O tome je danas pričao i srpski šef diplomatije Ivica Dačić, a prethono je srpska ambasada u Podgorici pojasnila da je RFZO Srbije po zakonskoj proceduri i ugovoru respiratore kupio od firme "Medical Invovation", i nije imao nikakva saznanja o bilo kakvom drugom poslovnom aranžmanu sa Crnom Gorom.

- O svemu tome detaljno nas je upoznala svojim saopštenjem Uprava carina Srbije, kao i crnogorska kompanija iz Danilovgrada - navodi se u reagovanju.

"Ne" iz Podgorice na pomoć Srbije

Odgovor na iz Crne Gore usledio je gotovo odmah, što je odmah emitovano i na tviter nalogu Vlade u Podgorici, pa bi se moglo reći da je "ne" i zvaničan stav države kada je reč o donaciji respiratora.

Tako se ministar zdravlja Kenan Hrapović zahvalio predsedniku Srbije na "ponudi da nam donira tri naša respiratora koja smo mi naručili za crnogorsko zdravstvo".

- Ceneći ozbiljnost situacije u susednoj državi, verujemo da su ta sredstva u ovom trenutku potrebnija zdravstvenom sistemu Srbije - rekao je on.

Sličan odgovor stigao je i od predsednika Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti Milutina Simovića koji je poručio Vučiću da "nema potrebe da brine o Crnoj Gori i da svoju pažnju usredsredi na zaštitu zdravlja i dobrobit građana Srbije".

Ima ko hoće

U međuvremenu se oglasio predsednik opštine Berane Dragoslav Šćekić, koji je pozvao Vučića da toj opštini pošalje respiratore, koje je vlast u Podgorici odbila da primi.

- Donirajte sve respiratore koje su zdravstvo Crne Gore, odnosno funkcioneri Vlade, odbili da prime kao donaciju Republike Srbije. Mi ćemo u daljoj komunikaciji sa zdravstvenim sistemom rasporediti svih pet respiratora - rekao je Šćekić za "Novosti".