Vesti

0

DS: Kineski avioni se dočekuju uz najveću pažnju, a isporuka EU prolazi neopaženo

Autor: AP

Izvor: Beta

DS: Kineski avioni se dočekuju uz najveću pažnju, a isporuka EU prolazi neopaženo

Izvor: Foto: Beta / EU info

"Nejasno je zašto se kineski avioni dočekuju uz najveću pažnju javnosti i dobrodošlicu samog predsednika Srbije (Aleksandra Vučića), dok neopažneo prolazi isporuka pomoći Evropske unije, koja je više od deceniju i po, ne samo stabilan i pouzdan, već i najveći donator naše zemlje", navodi se u saopštenju.

DS je upitala da li su "medicinske rukavice" za borbu protiv korona virusa postale izgovor da Srpska napredna stranka i Aleksandar Vučić "skinu diplomatske rukavice sa kojima su se rukovali sa predstavnicima Evropske unije" i da se sada bez zadrške okrenu ka "svom prijatelju i bratu (predsedniku Kine Si Đinpingu)".

"Propagandno poigravanje u vremenima krize može ostaviti posledice ne samo po srpske odnose sa Evropskom unijom, već i na oblikovanje percepcije srpske javnosti o 'bratskoj' Kini naspram 'nezainteresovane' Evropske Unije. Istinito informisanje je uvek važno za stabilnost i demokratičnost poretka, ali u trenucima krize ono posebno dobija na značaju", dodaje se u saopštenju.

DS navodi da je Evropska komisija do sada odoborila 93 miliona evra kao paket mera pomoći Srbiji u borbi protiv korona virusa.

"Od 2000. do 2015. godine, Evropska unija je ubedljivo najveći donator Srbije, sa preko tri milijarade evra bespovratne pomoći. Samo u izgradnju i jačanje zdravestvene zaštite u Srbiji, Evropska unija donirala je više od 200 miliona evra i dala kredite u iznosu od 250 miliona evra. Uz pomoć EU, u Srbiji je izgrađeno 20 velikih bolnica, dok je EU donirala 252 ambulantna vozila od kojih 122 imaju respiratore neophodne za borbu protiv korona virusa", dodaje DS.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR