U jeku pandemije Kačinjski tera Poljake na birališta

U jeku epidemije korona virusa u Poljskoj, vladajuća stranka Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog ni po kakvu cenu ne odustaje od predsedničkih izbora 10. maja, a noćas je u Sejmu parlamenta usvojena izmena zakona koja omogućava glasanje osobama u karantinu.
U jeku pandemije Kačinjski tera Poljake na birališta
Foto: Pixabay

Noćas je Sejm poljskog parlamenta usvojio izmene Izbornog zakona kojom je omogućeno da na daljinu glasaju Poljaci koji su u karantinu, stariji preko 60 godina a onemogućeno je mahom glasanje Poljacima u inostranstvu.

U Poljskoj je do sada od 1.436 zaraženih korona virusom preminulo 16 ljudi

Sejm i Senat zasedaju od četvrtka delimično u nekoliko sala u zgradi, deo poslanika od kuća sa pristupom na daljinu u sistem kako bi usvojili veliki "antikrizni štit" paket mera i povećanje budžeta koje je pripremila vlada premijera Mateuša Moravjeckog da ublaži posledice pandemije na poljsku privredu.

Iako opozicija već danima traži da se odlože izbori za predsednika Poljske, budući da niko od kandidata ne može da vodi kampanju, sedmoro od 19 kandidata nije uspelo zbog epidemije da prikupi dovoljno potpisa. Kao šef države neprestano se u medijima pojavljuje sadašnji predsednik Andžej Duda, koji je kandidat sa podrškom vladajućih konzervativaca.

Noćas se među izmenama predlog o paketu mera pojavila neočekivano i izmena zakona o izborima kojom se uvodi glasanja za Poljake u karantinu i starije. Za tu izmene u zoru su glasala 222 poslanika, 214 je bilo protiv, a protiv takvog švercovanja izmena Izbornog zakona u paket mera pomoći Poljacima i preduzećima da se ublaži posledice pandemije glasalo je i sedam poslanika vladajuće stranke Pravo i Pravda.

Ne samo opozicija, već i mnogi stručnjaci, epidemiolozi, upozorili su da 10. maja zemlja verovatno još neće izaći iz epidemije tako da bez rizika Poljaci mogu da izađu na birališta i da terati građane da idu tada na izbore može da bude biološka tempirana bomba.

"Danas je virus jedini neprijatelj Poljaka, ne tražite drugog. Politička konkurencija mora da prepusti mesto solidarnosti a propaganda istini. To važi za vladu ali i za opoziciju. Budite kritični ali odgovorni. Odložite izbore. Čak i Putin je to shvatio", apelovao je u petak na Tviteru nekadašnji dugogodišnji poljski premijer, bivši predsednik Evropskog saveta, sada predsednik Evropske narodne partije, Donald Tusk.

Čak 73 odsto Poljaka u najnovijim anketama zahteva da se zbog epidemije bolesti  COVID-19 kada su na snazi razne mere restrikcija okupljanja i kretanja izbori odlože.

Predsednik vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski izjavio je pre nedelju dana, a mišljenje ne menja ni danas, da će bez obzira na sve te restriktivne mere zbog pandemije virusa korona biti održani izbora za predsednika Poljske 10. maja, a da ne vidi povoda da se u zemlji proglasi ni najniži stepen vanredna situacija elementarne nepogode koja bi automatski omogućila odlaganje izbora a kamoli nekakvo vanredno stanje.

Prema najnovijoj anketi agencije "Kantar" koju je ove sedmice objavio dnevnik "Gazeta viborča", epidemija donosi sigurnu pobedu kandidatu Kačinjskog, sadašnjem predsednik Dudi, već u prvom krugu sa 65 glasova uz izuzetno malu izlaznost od svega 31 odsto, gde su najspremniji da rizikuju zdravlje da ubace glasački listić pre svega izuzetno disciplinovani birači vladajuće stranke.

Ukoliko bi izbori bili odloženi Duda nema šanse na pobedu u prvom krugu kada bi mogao da računa na 44 odsto glasova i izbore bi rešio tek drugi krug u kome bi prema toj anketi tesno pobedio Andžej Duda nad kandidatkinjom liberalne opozicione Građanske platforme Malogžatom Kidava-Blonjskom.

"Potrebna nam je danas politička stabilizacija i to je razlog da se izbori održe 10. maja. Za zemlju bi bilo loše ako bi nakon epidemije predsednik i vlada bili iz različitih političkih opcija", kazao je lider Prava i Pravde Jaroslav Kačinjski poljskom radiju RMF FM.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet