Vackeove realne prognoze: Biće dobro ako bude navijača na stadionima do kraja 2020.

Vreme čitanja: 2min | pet. 20.03.20. | 19:43

“Mnogi nisu svesni koliko će vremena biti potrebno da bi se opet igralo pred 80.000 gledalaca“, upozorava generalni direktor Dortmunda

Niko i dalje ne znam kada će se lopta ponovo zakotrljati na do najsitnijih detalja utegnutim fudbalskim stadionima širom Evrope. Rokovi za najraniji povratak u takmičarski ritam konstantno se pomeraju, zbog čega se već neko vreme spekuliše o tome da bi klupske sezone mogle da traju do duboko u junu ili čak preko toga...

O mogućim rešenjima za nastavak sezone uveliko se lome koplja i razmatraju svi trenutni faktori, a jedna od solucija je da se fudbal ponovo zaigra u ograničenim uslovima. Tačnije, bez prisustva publike. Premijer liga već najozbiljnije razmatra ovu ideju, samo kako bi fudbalska industrija nastavila nekako da živi, a ako pitate generalnog direktora Borusije Dortmund Hans Joakima Vackea, on bi bio prezadovoljan ako publike na tribinama bude u nekom trenutku do kraja 2020.

Izabrane vesti

Vacke je izneo svoja očekivanja ne samo za nastavak sezone, već i za period do kraja godine i čini se da su zaista minimalne šanse da će publike biti na sportskim događajima u skorije vreme.
“Sezonu moramo da dovršimo do kraja. Kako vidimo, svakog dana se praktično uvode nove, drastičnije mere i ne vidim da će se stanje ikako popraviti u narednim sedmicama. Niko ne veruje da će biti publike u bliskoj budućnosti. Mnogi nisu svesni koliko će vremena biti potrebno da bi se opet igralo pred 80.000 gledalaca. Koliko god to loše zvučalo i koliko god bilo loše po nemačku fudbalsku kulturu, ali tako je“, poručuje Vacke.

Razlog zašto se klubovi zalažu za odigravanje preostalih utakmica, pa čak i u uslovima bez prisustva navijača, prilično je jasan – kako bi se raspodelio veliki novac od televizijskih prava i sponzora. Vacke uverava da je Dortmund finansijski stabilan i da može da izdrži narednih nekoliko meseci.
“Mi u ovom trenutku nemamo problem likvidnosti. Možemo da izržimo nekoliko meseci bez centa priliva novca u klub. Međutim, ako se nešto ne promeni ili mi nešto ne promenimo, u problemu će biti mnogi klubovi“.

Vacke priznaje da je klub opterećen visokim platama fudbalera, ali još jednom poručuje da problema – nema.
“Nije sve samo u plaćanju plata igračima. Stvar je u zajedništvu, koje u Dortmundu ima. Preživećemo ovu krizu zbog virusa korona zajedno. Trenutno ni ne razmišljamo o drugim stvarima“, završava generalni direktor Dortmunda, uz zaključak da će klub voditi računa o svojih 850 zaposlenih ljudi...

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara