Dostupni linkovi

Francuska prebacila prve obolele u Nemačku


Evakuacija dvoje obolelih iz Francuske u Nemačku
Evakuacija dvoje obolelih iz Francuske u Nemačku

Prvi oboleli od korona virusa evakuisani su 28. marta francuskim vojnim helikopterom ka Nemačkoj, javlja agencija Frans pres.

Francuski vojni helikopter NH90 sleteo je jutros blizu civilne bolnice u Mecu na istoku Francuske teško pogođenog epidemijom korona virusa i evakuisao dva pacijenta u bolnicu u Esenu na zapadu Nemačke, navode usaglašeni izvori.

Francuska ministarka odbrane Florans Parli je u tviter poruci napisala da će vojni helikopteri preuzeti i prebaciti više pacijenata obolelih od bolesti KOVID-19 iz Meca za Nemačku.

Sledeća dva pacijenta će verovatno biti prebačena sutra, u nedelju 29. marta, a odluke o daljim prebacivanjima obolelih biće donošene kako se stvari budu razvijale, rekao je Fransoa Braun, šef hitne službe regionalnog bolničkog centra Mec.

On je rekao da je od početka epidemije oko desetak obolelih od korona virusa takodje prebačeno kolima hitne pomoći u nemačke bolnice.

Francuska ministarka Parli je napisala preko Tvitera da je u petak razgovarala sa svojom nemačkom koleginicom Anegret Kramp-Karenbauer da definiše i precizira uslove današnje operacije i zahvalila Nemačkoj na njenoj podršci i solidarnosti.

Prebacivanje obolelih u helikopter
Prebacivanje obolelih u helikopter

Prema poslednjem zvaničnom bilansu od petka uveče u Francuskoj je od epidemije korona virusa umrlo 1.995 ljudi, a 3.787 pacijenata je na reanimaciji. Dvanestog dana nacionalne izolacije koja je juče produžena do 15. aprila, Francuska nastavlja da se organizuje u nastojanju da rastereti bolnice u regionima najteže pogodjenim epidemijom.

XS
SM
MD
LG