28. mart  2020. 11.18  →  13.15 | Izvor: Tanjug

Vuhan polako ukida blokadu, život se vraća u normalu

VUHAN -

Kineski grad Vuhan, prvi u kome je izbila epidemija novog korona virusa krajem decembra prošle godine, počeo je da se ponovo otvara ka ostatku zemlje nakon što je skoro dva meseca bio izolovan, što je omogućilo bar delimičan povratak na normalan život njegovih građana i ponovno ujedinjene porodica.

Ukidanje blokade Vuhana, koji je ponovo otvorio svoje granice i pokrenuo usluge pojedinih metro službi, Rojters vidi kao prekretnicu u borbi Kine protiv virusa korona, iako se u međuvremenu epidemija proširila na ceo svet.

vuhan, kina

Među onima koji su se jutros našli u brzim vozovima, kojima je dozvoljen ulazak u grad, je i Guo Liangkai, 19-ogodišnji student, čiji se rad na jedan mesec u Šangaju protegao na tri meseca zbog ograničenja kretanja.

"Srećan sam što mogu da vidim svoju porodicu", rekao je Guo za Rojters, nakon što ga je dočekala majka na glavnoj stanici.

Vlasti Vuhana preduzele su "drakonske mere" kako bi zaustavili ljude da ulaze ili napuštaju grad od 11 miliona stanovnika u centralnom delu Kine.

Čitave porodice bile su zatvorene u svojim domovima, autobuske i taksi službe ukinute, dok je samo prodavnicama od važnosti za život građana dozvoljeno da rade.

Kineska Nacionalna zdravstvena komisija saopštila je danas da je u petak prijavljeno 54 slučajeva korona virusa u kontinentalnom delu zemlje, čime je broj zaraženih porastao na 81.394, dok je 3.295 oosba preminulo.

Kina se izborila s koronom zahvaljujući centralizovanom sistemu

Kina je prva zemlja koja se izborila sa pandemijom korona virusa zahvaljujući centralizovanom državnom sistemu i efikasnom birokratskom aparatu, kaže politikološkinja i autorka knjige ''''Kina u Evropi'''' Sanja Arežina i ističe da je strateško partnerstvo koje Srbija ima sa Kinom od 2016. značajno doprinelo da dobijemo veliku pomoć u medicinskoj opremi i stručnjacima.

Arežina kaže da je Kina prilagodila zdravstveni sistem novonastaloj situaciji pozivajući celo društvo na jedinstvo u borbi sa virusom Kovid-19.

''''Brza izgradnja bolnica u ugroženim područjima, mobilisanje 45.000 zdravstvenih radnika iz svih delova zemlje, stroge mere ograničavanja ljudi i samodisciplina građana su najvažniji faktori koji su doprineli okončanju epidemije u Kini za samo tri meseca'''', rekla je Arežina za TV Pink.

Ona je navela da se korona virus, bez obzira na sve mere koje je preduzela Kina, očekivano proširio i u druge delove sveta i ocenila da je većina zemalja pala na ispitu solidarnosti, dok su njihovi lideri razmenjivali međusobne optužbe.

Prema njenim rečima, primer predsednika Srbije može da bude ''''svetionik'''' drugim liderima da se samo solidarnošću i zajedničkim naporima može boriti sa pandemijom korona virusa.

''U poslednjih nekoliko dana možemo da vidimo da se preko potrebna solidarnost i zajedničko delovanje lidera u borbi protiv korona virusa povećava, što pokazuje organizovanje samit G20 na kojem je dogovoreno da će 5.000 milijardi dinara biti ubrizgano u svetsku ekonomiju“, navela je Arežina.

Kako kaže, razgovor predsednika SAD-a i Kine Donalda Trampa i Si Ðinpinga daje ''''pozitivan impuls'''' da će lideri velikih zemalja uspeti da iznađu način da zajedničkim delovanje što pre stane na put globalnoj pandemiji.

Tagovi