UEFA popušta kaiš za FFP kako bi klubovi preživeli

Vreme čitanja: 2min | pet. 20.03.20. | 20:47

Prvenstveni cilj je da se pomogne ekipama čija je kasa preopterećena

Otkako je fudbal stao širom planete dva glavna pitanja koja se provlače su – kada će sezona biti nastavljena i hoće li klubovi preživeti  stopiranje isplata novca od televizijskih i marketinških prava, te po odredbama sponzorskih ugovora.

Dok se o proizvoljnom vremenu za povratak fudbalera na teren još naširoko razglaba, UEFA je pritekla u pomoć i bar delimično pokušava da reši najveći ekonomski izazov još od Drugog svetskog rata. Evropska kuća fudbala će, naime, popustiti kaiš po pitanju ispunjavanja odredbi finansijskog fer-pleja za sve klubove i pomeriće rok sa 31. marta na 30. april u kojem će isti moći da dokažu da nisu prekršili pravilnik. Odluka da se pomeri rok za isplaćivanje dugova trebalo bi da posluži kao vid podrške klubovima i njihovim vlasnicima.

Izabrane vesti

Takođe, UEFA je podsetila klubove i na princip stručnim terminom nazvan “force majeure” koji u bukvalnom prevodu znači “viša sila” koji je takođe upisan u ovaj pravilnik. To je, uprošćeno, klauzula po kojoj se klubovi praktično oslobađaju plaćanja kompletne ili delimične sume novca igračima u slučaju prirodne katastrofe, pandemije, epidemije ili sličnih događaja, kao što je to sada slučaj, koji ometaju prvobitni plan rada i ograničava takmičare da ispunjavaju svoje obaveze.
“Svaka vanredna okolnost ili događaj izvan kontrole klubova tumače se kao ‘force majeure’ i prihvataju se kao validan za klubove”, izjavio je jedan od portparola Uefe.

Podsetimo, FFP je uveden 2011. godine kako bi se sprečili klubovi da troše enormne sume novca i po odredbi istog ekipe nisu u mogućnosti da potroše više od onoga što zarade u normalnim poslovnim okolnostima. Vlasnici klubova imaju pravo da ulažu koliko god novca žele u mlađe kategorije, klupsku akademiju, trening centar, stadion i ženski tim, ali ne i u prvi tim.

Kontrolu ovog pravilnika vrši nezavisno telo kakvo je CFCB (Club Financial Control Body), koji do najsitnijih detalja proverava funkcionisanje klubova. Poslednjih godina sve je više klubova koji su drakonski kažnjeni zbog kršenja FFP, a najčešće i najviše Mančester Siti koji trenutno vodi žalbeni postupak protiv odluke o dvogodišnjem izbacivanje iz evropskih takmičenja.

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara