MMF: Svetska ekonomija ušla u recesiju goru od finansijske krize 2008. godine

Svetska ekonomija je ušla u recesiju koja je slična ili čak gora od one koja se dogodila tokom globalne finansijske krize 2008-2009, izjavila je večeras direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva.
MMF: Svetska ekonomija ušla u recesiju goru od finansijske krize 2008. godine
Foto: Pixabay
"Sada je svima jasno da smo ušli u recesiju, koja je podjednako strašna ili još gora nego u 2009. godini. Očekujemo oporavak 2021. godine, značajan oporavak, ali samo ako se uspemo nositi sa virusom širom sveta i sprečiti probleme sa likvidnošću", rekla je ona na video brifingu za novinare.
 
Georgijeva je pozvala međunarodnu zajednicu da obrati pažnju na zemlje sa velikim dugom, sve dok to ne preraste u ozbiljan problem. Prema njenim rečima, Velika Britanija, Kina i Japan su već obećali da će pomoći najsiromašnijim zemljama na svetu. "Želimo da osiguramo da zemlje dobiju pristup finansiranju što je pre moguće", rekla je ona.
 
Organizacija, kako je rekla, razmatra korištenje preventivnih zajmova za stvaranje zaštitnih mehanizama u slučaju novih negativnih posledica krize, kao i raspodelu likvidnih sredstava.
 
"Primili smo mnogo zahteva za finansiranje u hitnim slučajevima kada je reč o posledicama korona virusa", dodala je Georgijeva, koja ukazuje da je tržištima u usponu potrebno 2,5 milijarde dolara za finansiranje borbe protiv virusa korona.
  • Mislilac

    28.03.2020 10:18
    mišljenje
    E moj Mrva... na žalost u potpuno si u pravu. Odmah sam isto pomislio, evo posla za MMF!!!
  • B

    28.03.2020 09:27
    Brojevi
    Svega ovoga ne bi bilo da je virus izbio negde drugde, a ne u Kini. Kinezi su odlucili da stite svoje stanovnistvo, preduzeli su do tada nevidjene mere karantina. Zapad je morao da pokaze da i on stiti svoje gradjane i eto nas usred nevidjene krize.
    Setite se H1N1 koji je prvo izbio na granici Meksika i SAD. Samo u SAD je obolelo preko 60 miliona ljudi, a umrle desetine hiljada. Koji je bio odgovor Amerike?
    Neke skole su bile zatvorene, a posle su ih otvorili, jer "to nije nista strasno". Americka vlada je uveravala starije ljude da mogu da putuju, lete i sl.
    U Srbiji su se ljudi zezali da Tomica Milosavljevic, tadasnji ministar zdravlja, hoce da nam uvali vakcine koje je kupio... Tad sam prvi put cuo za tog dr Kona...
    Dobro upamtite brojeve umrlih od virusa i uporedite sa brojem umrlih od gladi i nemastine, sa brojem onih koji su izvrsili samoubistvo jer nisu mogli da vrate dugove. Zapamtite gde je koja zemlja po ekonomskim parametrima bila pre ovoga, a gde ce biti posle. Onda ce se videti kome je sve ovo islo u korist...
  • mrva

    27.03.2020 21:17
    MMf trlja ruke kao i u svakoj krizi. Novi dugovi se gomilaju, sjajne vesti za najveceg zelenasa na planeti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.