27. mart  2020. 17.47  →  28. mart  2020. 20.54 | Izvor: Tanjug, RTV

Dva nova slučaja koronavirusa na KiM, ukupno 90, pomoć UNICEF-a za Severnu Mitrovicu

PRIŠTINA -

Na KiM su danas do 18 časova registrovana još dva nova slučaja obolelih od korona virusa, čime je ukupan broj obolelih na toj teritoriji 90.

 

video icon

Testirano je 38 uzoraka uzetih iz slučajeva terenskog kontakta, kao i slučajeva hospitalizovanih na Klinici za infektivne bolesti i pokazalo se da su dva slučaja pozitivna. Ukupno je zaraženo 90 lica, a jedno lice je umrlo, prenosi Kosovo onlajn.

Jedan oboleli ima prebivalište u Podujevu, a drugi je iz Prištine.

Ukupno je testirano 1.029 sumnjivih uzoraka na korona virus.

Kancelarija za KiM: U srpskim sredinama jedna obolela osoba

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji i dalje ima samo jedna osoba obolela od korona virusa i ona je prebačena u KC Niš, a utvrđuju se kontakti stanovništva sa obolelom ženom i njenom porodicom radi preduzimanja daljih epidemioloških mera, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za KiM.

Kako se navodi u saopštenju, u albanskim sredinama ima 90 obolelih.

Određeno je 12 lokacija u severnom delu Kosovske Mitrovice na kojima će iz bidona moći da se uzima tečnost za dezinfekciju ulaza i stanova, a do sada je građanima podeljeno 6.000 zaštitnih maski iz fabrike "Javor" u Zubinom Potoku.

U Kosovskoj Mitrovici u nedelju, 29. marta, u periodu od 06.00 do 09.00 biće odobren izlazak najstarijim sugrađanima, u cilju snabdevanja životnim namirnicama, a mlađi sugrađani se pozivaju da u cilju smanjenja rizika u tom periodu ne izlaze do prodavnica.

Dodaje se da je izvršena dezinfekcija javnih ustanova, stambenih zgrada, vozila i ulica u Zubinom Potoku, Obiliću, Vučitrnu, Leposaviću, Štrpcu, Gračanici i Peći.

Pomoć UNICEF-a za Severnu Mitrovicu

Regionalna Kancelarija kosovskomitrovačkog regiona Dečijeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) uručila je danas pomoć u higijenskim paketima na zahtev Opštine Kosovska Mitrovica za socijalno ugrožena domaćinstva u toj opštini.

U ime UNICEF-a, 523 higijenska paketa uručila je šef regionalne Kancelarije Ivana Milosavljević Štabu za vanredne situacije Kosovske Mitrovice.

"Čast i zadovoljstvo nam je da u ovako kriznoj situaciji pomognemo najsiromašnijim i najugroženijim porodicama. UNICEF u skladu sa svojim mandatom brine o deci koja se u ovom trenutku nalaze kod kuće. Ovo je bio jedan od načina da pomognemo svojoj zajednici“, rekla je Milosavljević za Kosovo Online.

Dodala je da je pomoć odgovor na hitnu situaciju i da će UNICEF u skladu sa potrebama na terenu nastaviti da pomaže opštini.

„Paket se sastoji od osnovnih potrepština svake porodice za otprilike mesec dana. Nastavićemo da sarađujemo sa opštinom, kako bismo znali koje su potrebe zajednice i kako možemo najbolje da odgovorimo“, istakla je Milosavljević.

Predsednik Privremenog organa Aleksandar Spirić zahvalio se UNICEF- u ime Štaba za vanredne situacije.

"Od sutra sa volonterima krećemo u distribuciju te pomoći, a danas se nastavlja distribucija pomoći penzionerima na teritoriji našeg grada, koji imaju primanja manja od 15 hiljada dinara”, rekao je Spirić.

Broj komentara: 1

Dejan  27. 03. 2020. | 22:56
Sve sredine su srpske na KiM po Ustavu